İsveç’in yeni iklim yasası geçtiğimiz 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girdi. İsveç bu yasa ile birlikte ilk defa, her hükümetin İsveç parlamentosu (Riksdag) tarafından benimsenen iklim hedeflerine dayalı bir iklim politikası izlemesi konusunda bir yükümlülüğü olduğunu ortaya koydu.
İsveç 2018 yılını yeni iklim yasası ile karşıladı. Yeni yılın ilk gününde yürürlüğe giren iklim yasası, hükümetlerin iklim politikasının iklim hedeflerine dayalı olması gerektiğini ve işin nasıl yürütüleceğini belirtiyor.
İklim yasası, hükümetin her yıl bütçe tasarısında iklim raporu sunması ve iklim hedeflerine nasıl ulaşılabileceğini açıklamak adına dört yılda bir iklim politikası eylem planı hazırlaması gerektiğini bildiriyor. Yeni yasa, her hükümeti, İsveç parlamentosu tarafından belirlenen uzun dönemli bir hedefe bağlıyor. Ana hedef ise İsveç’in 2045 yılına kadar net seragazı emisyonuna sahip olmaması olarak belirlendi.
İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Bakanı Isabella Lövin ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu yasa, çocuklarımız ve torunlarımız için en önemli reformdur. Bundan sonra iklimi ön planda tutmamak yasa dışı olacaktır. Bu, torunuma biraz daha büyüdüğü zaman anlatacağım bir gün”.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…