;
Bilim

İstanbul’da Hava Kirliliği Karantina Dönemine Göre Yüzde 12 Arttı

İstanbul’da hava kirliliği, karantina dönemi ile kıyaslandığında %12 arttı. Kirliliğin daha yoğun olduğu bölgeler Kadıköy, İkitelli ve Kağıthane olarak sıralandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sürekli İzleme Merkezi tarafından güncel olarak paylaşılan hava kirliliği raporlarına göre, İstanbul’da hava kirliliği oranı, pandemi dönemi yani Mart, Nisan ve Mayıs aylarına göre %12 artış gösterdi.

Raporu değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “İstanbul’da hava kirliliği değerlerinin pandemi sürecine göre %12 arttığını görüyoruz. Normal şartlarda bunun yaz döneminde düşmesi gerekirken artmış olması, aslında bunun çok daha fazla arttığı anlamına geliyor. İşte burada da hem meteorolojik şartlar önemli, topoğrafya önemli hem de pandemi sonrasında normalleşme süreci ile İstanbul’daki araç sayısının artışı önemli bir faktör olarak gözükmektedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Hava kirliliği tabii bölgeden bölgeye, ilçeden ilçeye farklılık gösterebilir. Kirliliğin daha yoğun olduğu bölgeler Kadıköy, Göztepe, İkitelli ve Kağıthane. Bu bölgelerin daha yoğun kirli olduğunu görüyoruz. Dikkat ederseniz bu bölgelerde araç sayıları daha fazla. Yoğun geçiş güzergahları var” dedi.

Pandemi döneminde hava kirliliğinin önemli oranda azaldığını söyleyen Prof. Dr. Toros, şöyle devam etti: “Tüm dünyada Mart, Nisan ve Mayıs aylarında pandemi sebebiyle önemli oranda tedbirler alındı. İnsanlar hayatlarını daha çok evde geçirmeye başladılar. Trafikte ciddi anlamda azalmalar meydana geldi. Üretim tesislerinde azalmalar meydana geldi. Bütün bunlar hava kirliliğini olumlu yönde etkiledi. Yani insanların faaliyetleri azaldığı için, hava kirliliği de azalmış oldu. Normalleşme süreci ile hava kirliliği değerleri de hızlı bir şekilde artışa geçti. Çünkü trafikteki araç sayısı arttı, sanayi tesislerinde üretim arttı. Bunlar da doğal olarak hava kirliliğini arttırdı. İstanbul’da 38 farklı noktada hava kirliliği ölçümleri yapılıyor. Dolayısıyla artık şu kültürü kazanmamız gerekiyor. Nasıl evden çıkarken trafik güzergahında trafik var mı diye bakıyorsak veya meteorolojik olarak hava yağmurlu mu değil mi diye bakıyorsak, aslında gideceğimiz güzergahta hava temiz mi değil mi diye bakabiliriz.”

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi