İspanya’nın en büyük enerji şirketlerinden Endesa, iki kömürlü termik santralını kapatacağını açıkladı. Toplam kapasiteleri 2.000 MW olan santrallar, 2017 yılında ülkenin toplamda yaklaşık 6,5 milyon tonluk karbon salımından sorumluydu.
İspanya’nın en büyük enerji şirketlerinden biri olan Endesa iki kömürlü termik santralını kapatmaya karar verdi. Şirket, aldığı bu kararın nedenini söz konusu santralların gelirlerinin, Avrupa Birliği’nin (AB) tesisler için Mevcut En İyi Teknikler Referans Belgesi’nde (BREF) belirlediği emisyon limitlerine uyumda gerekli olan yatırımların maliyetini karşılamaması olarak açıkladı.
Toplam kapasiteleri 2.000 MW olan linyit kömüründen elektrik üreten Andorra (Teruel) ve taş kömürü üreten Compostilla (Leon), 2017 yılında ülkenin toplamda yaklaşık 6,5 milyon ton CO2 emisyonundan sorumlu. Santralların aynı zamanda 2016 yılında 206 erken ölüme neden olduğu da hesaplandı.
Kömüretme.org’daki habere göre sosyal ve çevresel konularda uluslararası hukuk ve AB hukukunun geliştirilmesi ve uygulanması üzerine faaliyet gösteren Madrid merkezli Uluslararası Hukuk ve Çevre Enstitüsü’nün Direktörü Ana Barreira, kararın oldukça önemli olduğunu ancak bu kararla her şeyin bitmiş olmadığını söylerken şirketin bu yönde karar almaya devam etmesi gerektiğini belirtiyor. Barreira ayrıca, Paris Anlaşması’na uygunluk için ülkenin 2025 yılına kadar kömür santrallarını kapatması gerektiğinin altını çiziyor.
Europe Beyond Coal, CAN Europe, EEB, Sandbag ve Greenpeace’in Kasım 2018 tarihli araştırması, Endesa’nın AB genelindeki kömür santrallarının yol açtığı sağlık problemlerinde ilk 10’a girdiğini, 2016 yılında ise toplam 410 erken ölümden sorumlu en kritik kömür şirketlerinden biri olduğunu ortaya koymuştu.
Kömür, 2014 yılında İspanya’nın ulusal emisyonunun %13’ünü oluştururken, 2013 yılında kömür kaynaklı kirliliğin ülkeye maliyetinin 3,6 milyar euro olduğu hesaplanmıştı. Bununla beraber, İspanya Hükümeti, Kasım ayında parlamentoya sunulan taslak halindeki iklim kanunu ile 2050 yılına kadar elektrik sistemini %100 yenilenebilir enerjiden karşılayacağının taahhüdünü vermişti.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…