Ekonomi

Isı Pompaları Fosil Yakıtlı Isıtma Sistemlerinden Daha İyi Performans Gösteriyor

Isı pompalarının soğuk ve sıfırın altındaki sıcaklıklarda petrol ve gaz bazlı fosil ısıtma sistemlerinden iki ila üç kat daha verimli olduğu ispatlandı.

Isı pompaları halihazırda birçok net sıfır senaryosunda karbonsuzlaştırma için temel ısıtma teknolojisi olarak tanımlanıyor.

Oxford Üniversitesi ve Regulatory Assistance Project (RAP) tarafından hazırlanan ve saygın enerji araştırma dergisi Joule‘de yayınlanan yeni bir makale ise, ısı pompalarının soğuk ve sıfırın altındaki sıcaklıklarda petrol ve gaz bazlı fosil ısıtma sistemlerinden iki ila üç kat daha verimli olduğunu gösterdi.

Araştırma sadece fosil bazlı sistemlere kıyasla üstün verimliliklerini değil aynı zamanda soğuk havadaki etkinliklerini de doğruluyor.

Makaleye göre, Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’daki yedi saha çalışmasından elde edilen verileri kullanan araştırma, ısı pompalarının 0°C’nin çok altındaki sıcaklıklarda bile yanmalı veya dirençli elektrikli ısıtma teknolojisinden iki ila üç kat daha verimli olduğunu gösteriyor. Aslında -30°C’ye yaklaşan sıcaklıklarda bile fosil yakıt bazlı rakiplerinden önemli ölçüde daha iyi performans gösteriyorlar.

Bu bulgular, soğuk hava performanslarını sorgulayan bazı medya haberlerinin aksine, standart ısı pompalarının neredeyse tüm Avrupa evleri için uygun olduğunu gösteriyor.

Isı pompası kullanımı 2022 yılında %11 oranında arttı ve bazı ülkelerde son 12 ayda ısı pompası pazarı geçmişe kıyasla iki katından fazla büyüdü. Uzmanlar, AB’nin 2030 iklim ve enerji hedeflerine ulaşabilmesi için ısı pompaları tarafından sağlanan ısının önümüzdeki 10 yıl içinde en az üç katına çıkması gerektiğini söylüyor.

RAP Kıdemli Danışmanı Duncan Gibb, araştırmanın, ısı pompalarının her Avrupa ülkesinde yaygın olarak kullanılmaması için hiçbir teknik neden olmadığını ortaya koyduğunu söylerken, “Bu yeni bulguya, ısı pompasına geçtikten sonra her beş haneden dördünün konforunun arttığını gösteren geçmiş araştırmalar da eşlik ediyor” dedi.

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024