Isı pompaları halihazırda birçok net sıfır senaryosunda karbonsuzlaştırma için temel ısıtma teknolojisi olarak tanımlanıyor.
Oxford Üniversitesi ve Regulatory Assistance Project (RAP) tarafından hazırlanan ve saygın enerji araştırma dergisi Joule‘de yayınlanan yeni bir makale ise, ısı pompalarının soğuk ve sıfırın altındaki sıcaklıklarda petrol ve gaz bazlı fosil ısıtma sistemlerinden iki ila üç kat daha verimli olduğunu gösterdi.
Araştırma sadece fosil bazlı sistemlere kıyasla üstün verimliliklerini değil aynı zamanda soğuk havadaki etkinliklerini de doğruluyor.
Makaleye göre, Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’daki yedi saha çalışmasından elde edilen verileri kullanan araştırma, ısı pompalarının 0°C’nin çok altındaki sıcaklıklarda bile yanmalı veya dirençli elektrikli ısıtma teknolojisinden iki ila üç kat daha verimli olduğunu gösteriyor. Aslında -30°C’ye yaklaşan sıcaklıklarda bile fosil yakıt bazlı rakiplerinden önemli ölçüde daha iyi performans gösteriyorlar.
Bu bulgular, soğuk hava performanslarını sorgulayan bazı medya haberlerinin aksine, standart ısı pompalarının neredeyse tüm Avrupa evleri için uygun olduğunu gösteriyor.
Isı pompası kullanımı 2022 yılında %11 oranında arttı ve bazı ülkelerde son 12 ayda ısı pompası pazarı geçmişe kıyasla iki katından fazla büyüdü. Uzmanlar, AB’nin 2030 iklim ve enerji hedeflerine ulaşabilmesi için ısı pompaları tarafından sağlanan ısının önümüzdeki 10 yıl içinde en az üç katına çıkması gerektiğini söylüyor.
RAP Kıdemli Danışmanı Duncan Gibb, araştırmanın, ısı pompalarının her Avrupa ülkesinde yaygın olarak kullanılmaması için hiçbir teknik neden olmadığını ortaya koyduğunu söylerken, “Bu yeni bulguya, ısı pompasına geçtikten sonra her beş haneden dördünün konforunun arttığını gösteren geçmiş araştırmalar da eşlik ediyor” dedi.
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…