İrlanda’da hükümet, karbon emisyonunu düşürmek ve çevre koruma planları kapsamında petrol ve dizelle çalışan otomobilleri 2030’dan itibaren yasaklama kararı aldı.
Ülke trafiğinde bulunan araçların %85’i fosil yakıt kullanan İrlanda’da Çevre Bakanı Richard Bruton bu doğrultuda benzinli ve dizel araçları yasaklayan bir yasa tasarısı hazırladıklarını açıkladı.
Hazırlanan yasa tasarısına göre 2030’dan itibaren geçerli olacak karar sonrası ülkede benzinli ve dizel araçların satışı yasaklanacak.
Bakan Bruton 2030 itibariyle ülkede satılan tüm yeni araçların elektrikle çalışan taşıtlar olmasını hedefledikleri ve 10 yıl sonunda ülkede 1 milyon elektrikli araç olmasını amaçladıklarını aktardı.
Bruton, İrlanda’nın seragazı emisyonunun giderek yükseldiğini ve bu durumun bir an önce tersine dönmesi gerektiğini söyledi.
Hazırlanan yasa tasarısına göre ayrıca İrlanda Hükümeti, İklim Hareketi Planı dâhilinde yeni yapılan binalarda 10 araçlık park yeri ve bir araç şarj noktası olmasını şart koşuyor.
Hazırlanan yasa tasarısının önümüzdeki günlerde İrlanda Meclisi’ne gelerek onaylanması bekleniyor.
Bu yönde dizel ve benzinli araç satışını yasaklayan kanunlar çıkaran diğer ülkelerden Danimarka, İsrail, Hollanda, İsveç ve Hindistan’ın da 2030 yılından itibaren planlarını hayata geçirmesi bekleniyor.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…