IRENA’nın (Uluslararası Yenilenebilir Ajansı) yayımladığı yeni yol haritasına göre, küresel sıcaklık artışını iki derecenin altında tutmak için enerji dönüşümünün altı kat daha hızlanması gerekiyor. Paris Anlaşması için gerekli olan enerji kaynaklı emisyonların azaltılması konusunda yenilenebilir enerji kurulumlarının artışı kritik öneme sahip.
IRENA’nın (Uluslararası Yenilenebilir Ajansı) hazırladığı ve Berlin’de Enerji Dönüşümü Diyaloğu’nda açıklanan Küresel Enerji Dönüşümü: 2050 Yol Haritası adlı rapor küresel enerji sistem yatırımlarını yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği lehine 2050 yılına kadar % 30 oranda artırmanın 11 milyon yeni iş yaratabileceğini, bu rakamın da fosil yakıt tesislerinin azalması ile ortaya çıkacak istihdam açığını kapatmaya ve hatta üzerine çıkmaya yetebileceğini ortaya koyuyor. Fosil yakıt tesislerinin, küresel ekonomik dinamikler yüzünden atıl kalma riski giderek artıyor. Hızlıca harekete geçmek, bu enerji yatırımlarının atıl kalma riskini de azaltabilir.
Ülkelerin mevcut planları, gerekli emisyon azaltımı için şu anda yetersiz kalıyor. Böyle devam ederse, yenilenebilir enerjideki güçlü büyümeye rağmen, iki derece hedefi için yapılması gereken maksimum enerji kaynaklı emisyon yani karbon bütçesi 20 yıl içinde atmosfere salınmış olacak. 2017 yılında küresel yenilenebilir üretim kapasitesi, yıllık % 8,3 büyüme ile 167 GW artış gösterdi ve dünya genelinde toplam 2.179 GW’a ulaştı. Ancak, bu büyüme hızlandırılmazsa petrol, doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıtlar, küresel enerji arenasına 2050’de hakim olmaya devam edecek.
IRENA’nın yol haritası analizi, toplam küresel son enerji kullanımında, yenilenebilir enerjinin % 18’den % 25’e çıktığı bir enerji senaryosunu ortaya koyuyor. Bu da, toplam elektrik üretiminin % 85’inin yenilenebilir enerjiden üretilmesi anlamına geliyor. Bu rakamlara ulaşmak için, hem ısınma ve ulaşımda elektrik kullanımını, hem de doğrudan yenilenebilir enerji kullanımını en az altı kat hızlandırmak gerekiyor. Raporda, enerji dönüşümüne liderlik eden güneş ve rüzgarla birlikte elektrikli araçlar ve ısınmanın da yenilenebilir kaynaklı olmasının önemi belirtiliyor.
Rapor, aynı zamanda böyle bir senaryoda, küresel ekonominin % 1 büyüyeceğini ve hava kirliliği, iklim değişikliği etkileri gibi insan refahını tehdit eden konularda en az % 15 iyileşme olacağını da ortaya koyuyor.
“Türkiye Rüzgar ve Güneş Konusunda en iyi Pazarlardan Biri”
Raporun basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan IRENA Genel Müdürü Adnan Z. Amin “Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği, dünyanın enerji ile ilgili CO2 emisyonlarını azaltmanın temel çözüm yolu. Bu sektörlere yatırımlar, küresel sıcaklık artışını iki derecede sınırlandırmak için gerekli azaltımın % 90’dan fazlasını sağlayabilir.” diyor. Amin aynı zamanda, “İklim değişikliğinin en ciddi etkilerinden kaçınmak için küresel enerjiyi hızla karbondan arındırmak istiyorsak yenilenebilir enerji kaynakları 2050 yılına kadar toplam enerjinin en az üçte ikisini oluşturmalıdır” diye ekliyor.
IRENA Genel Müdürü, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin kömüre yönelmesine rağmen dönüşüm için neden iyimser olunduğuna dair soruya ise şu cevabı veriyor: “Paris hedeflerine ulaşabileceğimize dair olumlu düşünmemin nedeni, enerjiyi üretme ve yönetme biçimlerimizi dönüştürecek yatırım, dağıtık enerji üretimi ve dijitalleşme gibi alanlarda gördüğümüz eğilimler. Bu eğilimler üretimi artıracak, örnek vermek gerekirse Türkiye rüzgar ve güneş konusunda en iyi pazarlardan biri. Türkiye rekor düzeyde rüzgar enerjisi kurulumu yapıyor, üstelik de bunu en başından beri teşviksiz yapıyor. Yenilenebilir enerji, eğer sanayide doğru koşullar mevcutsa bütün ülkeler için denge kuracak ve istikrar sağlayacak bir güç olabilir. O sebeple, her yıl iş gücüne katılan 1 milyon gencin olduğu Mısır’ın lideri El-Sisi gibi liderlere hep bu yönde mesajlar veriyorum”.
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…