Politika

IRENA Direktörü: “Fosil Yakıtlardan 2025 İtibarıyla Uzaklaşmalıyız”

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşen COP29’da bulunan IRENA Direktörü Francesco La Camera, IPCC raporlarına göre, küresel ısınmayı 1,5 derecede tutabilmek için 2025’ten itibaren fosil yakıtlardan uzaklaşılması gerektiğini belirtti. La Camera, “Karbon bütçesi olarak adlandırdığımız, atmosferin belli bir karbon tutma kapasitesi var. Yani kendi bütçemizden yiyoruz” dedi.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) bulunan Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Direktörü Francesco La Camera, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporları doğrultusunda, küresel ısınmayı 1,5 derecede tutabilmek için 2025’ten itibaren fosil yakıtlardan uzaklaşılması gerektiğini belirtti.

AA’nın haberine göre, seragazı emisyonlarının önemli kaynağı olan fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmanın doğal olarak mümkün olduğunu ifade eden La Camera, “Ancak elimizdeki senaryoya göre, Paris Anlaşması’yla uyumlu olacak şekilde, 2050 yılına kadar yenilenebilir enerjiye %100 geçişin olacağını öngörmüyoruz” dedi.

“Geçen Yıl Yenilenebilir Enerji Kurulum Kapasitesinde Rekor Kırıldı”

%100 yenilenebilir enerji senaryoları üzerine çalıştıklarını, dünyanın birçok yerinde bu hedef için olumlu gelişmeler kaydedildiğini aktaran La Camera, yakın zamanda paylaştıkları raporlara göre geçen yıl yenilenebilir enerji kurulum kapasitesinde 473 gigavatla rekor kırıldığını, bunun, bir önceki yıla kıyasla %30’luk artış anlamına geldiğini bildirdi.

La Camera, ilerleyen yıllarda daha olumlu gelişmelerin hayata geçmesini umut ettiklerini dile getirerek, “Yenilenebilir enerjideki artış iklim değişikliğine direncin artması konusunda bir cevap olabilir. Bu sayede atmosferdeki karbon miktarı azalacak ve iklim aşırılıklarına karşı daha güçlü olunacaktır” diye konuştu.

“Kendi Bütçemizden Yiyoruz”

Bu konuda çok hızlı şekilde aksiyon alınması gerektiğinden söz eden La Camera, “Çünkü karbon bütçesi olarak adlandırdığımız, atmosferin belli bir karbon tutma kapasitesi var. Yani kendi bütçemizden yiyoruz. Bu kapasiteyi kullandığımızda geriye döneceğimiz bir yer kalmıyor ve onlarca, yüzlerce yıl beklemek zorunda kalıyoruz” dedi.

İklim kriziyle mücadele için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan La Camera, bu mücadelede en önemli değişkenin zaman olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Önceki Haberler

İklim Değişikliği Arktik Tundrasını Karbon Kaynağına Dönüştürdü

İklim değişikliği ile beraber karbon tutan Arktik tundrası, karbon salan bir ekosisteme dönüştü. Türkiye Bilimsel…

24 Ocak 2025

COP30 Başkanı: “ABD’nin Paris Anlaşmasından Çıkması Finans Hedeflerini Karmaşıklaştırıyor”

Correa do Lago, COP30 zirvesinde müzakerelerin, ABD'nin "iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politikalar geliştirmeyle meşgul olduğu"…

24 Ocak 2025

Gelişmekte olan Ülkelerin İklim Finansmanı İhtiyaçları COP30’da Ön Plana Çıkacak

Dünya liderleri ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilmesinin olası sonuçları üzerinde dururken, bu yılki COP30 küresel iklim…

24 Ocak 2025

IEA: “Korumacı Adımlar Temiz Enerjideki Büyümeyi Yavaşlatabilir”

Temiz enerjiye olan yatırımların, ülkelerin ekonomik ve sanayi stratejilerinde merkezi bir yer tuttuğunu vurgulayan IEA…

23 Ocak 2025

BM Genel Sekreteri Guterres: “Fosil Yakıt Çağının Sonu Kaçınılmaz”

António Guterres, Donald Trump'ın ABD'yi Paris Anlaşması’ndan çekmesinden günler sonra Davos'ta liderlere ve iş dünyasına…

23 Ocak 2025

AB’de Güneşten Elektrik Üretimi Kömürü İlk Kez Geçti!

Güneş enerjisi 2024'te AB'de üretilen elektriğin %11'ini karşılarken, kömürün payı ise %10’un altına geriledi. Londra…

23 Ocak 2025