IRENA’nın yeni çalışmasına göre 10 trilyon dolarlık fosil yakıt yatırımı 2030 yılına kadar enerji dönüşümüne yönlendirilmek zorunda.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’na (IRENA) göre; küresel enerji dönüşümünün ilerletilmesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşılması için küreselde yenilenebilirlerin payı 2030’a kadar iki katına çıkarılmalı. Yenilenebilir elektriğin kullanımı günümüzde %26 iken, bu oran içinde bulunduğumuz 10 yıl sonunda küresel enerjinin %57’sini karşılamalı.
IRENA’nın 10. kez gerçekleşen yıllık toplantısında yayımlanan “10 Yıl: İlerleme için Eylem” adlı kitapçığında belirtildiği üzere, yenilenebilirlerin payının artırılmasına ihtiyaç duyuluyor. Ajansın verilerine göre, yıllık yenilenebilir enerji yatırımları günümüzdeki 330 milyar dolarlık değerinin iki katına çıkartılarak 750 milyar dolarlık bir değere ulaşmalı. İhtiyaç duyulan yatırımın büyük bir oranı planlanmış fosil yakıt yatırımlarının yönlendirilmesiyle karşılanabilir. 2030’da 10 trilyon dolara yakın bir yenilenemeyen enerji yatırımı planlanmış durumda. Bu plan hem varlıkları riske atıyor hem de dünyanın 1.5 derecelik karbon bütçesinin aşılması riskini beraberinde getiriyor.
IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, “Enerji sisteminin benzersiz bir hızla dönüşeceği bir dönem olan, yenilenebilir enerji eyleminin 10 yılına girdik” dedi. La Camera, “Bunun olmasını sağlamak için, önümüzdeki 10 yıl içinde daha güçlü politikalar ve yatırımda önemli bir artış ihtiyacını acilen ele almalıyız. Yenilenebilir kaynaklar sürdürülebilir kalkınmanın anahtarıdır ve tüm dünyada enerji ve ekonomik planlamanın merkezinde olmalıdır” dedi.
Sözlerine, “Yenilenebilir enerji çözümleri uygun fiyatlı ve kolay ulaşılabilir” diye devam eden La Camera, “IRENA, düşük karbonlu bir geleceğe ilerlemek için, bilgi alışverişini daha da geliştirecek, ortaklıkları güçlendirecek ve özel sektör liderlerinden politika yapıcılara kadar tüm paydaşlarla birlikte çalışarak herkesi harekete geçirecek. Bunun mümkün olduğunu biliyoruz ancak hepimiz hızlı bir şekilde hareket etmeliyiz” diye konuştu.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…