Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında hazırlanan IPCC 1,5°C Küresel Isınma Özel Raporu, Paris Anlaşması’nda ifade edilen 1,5°C sınırının sürdürülebilir kalkınma için kritik öneme sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Rapor, küresel sıcaklıklarda artışa neden olan emisyonların özellikle enerji başta olmak üzere birçok sektörde yoğun fosil yakıt kullanımına bağlıyor. Çalışma, 1,5°C hedefinin aşılmaması için tarihte görülmemiş bir hızla ve kapsamla fosil yakıtlara dayalı üretim modellerinin dönüşmesi gerektiğini belirtiyor.
IPCC 1,5°C Küresel Isınma Özel Raporu, Paris Anlaşması’nın 1,5°C hedefinin tutturulabilmesi için küresel seragazı emisyonlarının 2030 yılına kadar %45 oranında azaltılması, 2050 yılında ise emisyonların net sıfır olması gerektiğini ortaya koyuyor. Rapor, bunun için hızlı ve tarihte görülmemiş bir çabayla enerji sektörü başta olmak üzere birçok sektörde dönüşüm gerçekleşmesi gerektiğini ifade ediyor.
Raporun bulgularına göre 1,5°C eşiğini aşmamak için, yaşamın her alanında düşük karbonlu teknolojilerin hayata geçirilmesi, ekonomik yapıların ve enerji sistemlerinin dönüştürülmesi gerekiyor.
Çalışma, küresel ısınmanın yıkıcı ve geri dönüşü olmayan etkilerini engellemek için fosil yakıtların kullanımının hemen şimdi durdurulması ve tümüyle yenilenebilir enerjiye dayanan enerji sistemlerine hızla geçilmesi gerektiğini gösteriyor. Bilim insanları “iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini engellemek için, 2035 yılına kadar her yıl 2,4 trilyon dolar temiz enerji yatırımı yapılması ve 2050 yılına kadar kömürlü termik santralların neredeyse tamamının kapatılması gerekiyor” diyor.
Raporun Politikacılar Özeti’nde öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralanabilir:
IPCC Çalışma Grubu Debra Roberts rapor ile ilgili yaptığı açıklamasında“(Bu rapor) bizim türümüze, artık vaktin geldiğini ve harekete geçmemiz gerektiğini söylüyor. Bu, bilim insanlarının şu ana kadar yaptığı en açık ve net uyarı; umarım bu insanları harekete geçirir ve bu mevcut rehavet havasını ortadan kaldırır” diyor.
Emisyonların Sorumlusu Fosil Yakıtlar
Yenilikçi teknolojiler ile hızlı bir enerji dönüşümü gerektiğini gözler önüne seren çalışmada, “enerji yoğunluğunun azaltılması, temiz enerji teknolojilerinin yaygınlaştırılması, enerji verimliliğine yoğunlaşılması ve elektrikli araçlar gibi teknolojilerinin kullanımının artırılmasının” önemine vurgu yapılıyor.
Raporda küresel emisyonların 2016 yılında tekrar artışa geçtiği ifade edilirken, sanayi öncesi döneme göre atmosferdeki CO2 miktarının %38,4 arttığı belirtiliyor. Küresel sıcaklıklarda 1°C’lik bir artışa neden olan bu emisyonlar, özellikle enerji başta olmak üzere birçok sektörde yoğun fosil yakıt kullanımına bağlanıyor.
Küresel işbirliği eksikliği, enerji dönüşümü konusunda yönetişim sorunları ve kaynak yoğun tüketimdeki artış, 1,5°C uyumlu bir emisyon patikası önündeki en önemli engeller olarak ifade ediliyor.
Bu 1,5°C hedefi, 2050 yılında küresel CO2 emisyonlarının tamamen ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Böyle bir azaltım için, enerji talebinin azaltılması, elektrik üretiminin karbosuzlaştırılması ve son kullanıcı enerji kullanımında fosil yakıtların tamamen bırakılması gerekiyor.
Gelecek 20 yılda, düşük karbonlu enerji teknolojileri ve enerji verimliliği yatırımlarının yaklaşık iki katına çıkması, fosil yakıt arama ve çıkarma yatırımlarının ise dörtte birine düşürülmesi gerekiyor. Bloomberg’in haberine göre bu, 2035 yılına kadar her yıl 2,4 trilyon dolar temiz enerji yatırımına ihtiyaç olduğu anlamına geliyor.
Yenilenebilir Enerjinin Payı Artıyor
1,5°C uyumlu patikaların hepsinde, birincil enerji kaynağı olarak yenilenebilir enerjinin payı artarken, küresel kömür tüketimi ise azalıyor. Hedefin tutturulabilmesi için 2050 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik üretimindeki payının %49 ile 67 arasına yükselmesi kömürün ise %1 seviyelerine düşmesi gerekiyor.
Elektrik üretimi kaynaklı emisyonlarda kömürlü termik santrallar önemli bir role sahip. “Ancak, kömürlü termik santral projelerinde son yıllarda önemli bir düşüş yaşandı ve bazı kaynaklar planlanan ve inşa halinde olan kömür santrallarının üreteceği emisyonların 2015 yılından beri yarı yarıya azaldığını belirtiyor”.
Yine çalışmada belirtildiği üzere, mevcut durum aynı şekilde devam ederse sanayi öncesi döneme göre 2030 ile 2052 yılları arasında 1,5°C hedefi aşılacak. Bu yüzden, raporda da ifade edildiği gibi tarihte görülmemiş bir hızla ve kapsamla fosil yakıtlara dayalı üretim modellerinin dönüşmesi gerekiyor.
Rapor, bu dönüşümün, sürdürülebilir kalkınmanın temini ve yoksulluğun azaltılması için kritik öneme sahip olduğunu ifade ediyor. Rapora katkı sunan bilim insanları da bu küresel dönüşümün, sağlık ve gıda gibi tüm insanları ilgilendiren alanlarda ortaya çıkabilecek ölümcül ve kalıcı hasar risklerini de önemli ölçüde azaltacak.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…