İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) hazırladığı “İklim krizini dezavantajlı gruplar üzerinden okumak: Türkiye ve İstanbul’da iklim adaletine yönelik değerlendirme” raporu yayımlandı. Rapora göre, çocuklar, gençler, yaşlılar, kadınlar, mülteciler, göçmenler, yoksullar ve engelliler iklim değişikliğinin etkilerine en fazla maruz kalan gruplar arasında yer aldığına dikkat çekildi.
Raporda yeryüzü sıcaklığının 2 derece artması durumunda 189 milyon, 4 derece yükselmesi durumundaysa 1,8 milyar kişinin daha açlık tehdidi yaşayacağı tahmin edildiği ortaya konuluyor.
İklim krizi nedeniyle dezavantajlı konumlarda bulunan grupların, canlarını ve sağlıklarını olduğu kadar, evlerini, geçim kaynaklarını, işlerini kaybetme riski ile de karşı karşıya olduğunun altı çizilirken, “Tahminler, 2030’da dünyada en az 68, en çok 132 milyon civarında kişinin iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle yoksulluk sınırının altına ineceğini öngörmektedir.
İklim değişikliğinin devamı halinde, 2100’de dünya nüfusunun yarısı ve dörtte üçü arasında bir bölümünün sağlığını tehdit edecek düzeyde aşırı sıcağa maruz kalabileceği tahmin edilmektedir” deniliyor.
Deniz seviyelerinin yükselmesi nedeniyle dünya genelinde toplam 570 kentte yaklaşık 800 milyon kişinin 2050’de evlerini ve geçim kaynaklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu belirtilirken, İstanbul’un ekonomik yapısının da iklim krizinden olumsuz etkilendiği vurgulanıyor:
“Tarım, turizm ve ticaret gibi sektörler, iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etkiler nedeniyle zarar görmektedir. Kentin iklim krizine karşı dirençli bir şehir haline gelmesi için kapsamlı ve sürdürülebilir önlemler alınması büyük önem taşımakta.
Türkiye’de 65 yaş ve üzeri nüfus toplam nüfusun %9,5’ini oluştururken, İstanbul’da %7,3 olarak çıkmaktadır. İstanbul’da yaşayan hem yaşlı hem de yoksul kesimin, iklim krizinin sebep olacağı aşırı hava olaylarından daha fazla etkileneceğini söylemek de mümkündür.”
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…