Günümüzde bilgi, internet aracılığıyla seyahat ediyor. Peki deniz seviyesi yükselmeye devam ettiğinde ve önemli kablolar ve trafik merkezlerinin sular altında kalmasıyla internet suya gömüldüğünde ne olacak? Yeni bir çalışma 15 sene içerisinde New York, Seattle, Miami ve diğer ABD kıyı şehirlerinde deniz suyunun gömülü optik kablolara ulaşabileceğini ortaya koyuyor.
ABD’li mühendisler, hiç kimsenin bu kadar yakın bir zamanda karşı karşıya geleceğimizi beklemediği bir problem tespit etti: Dünya çapında deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle internetin suya gömülmesi. Yeni bir çalışmaya göre 15 sene içerisinde New York, Seattle, Miami ve diğer ABD kıyı şehirlerinde deniz suyu gömülü optik kablolara ulaşabilir.
Böyle bir durumun küresel iletişim için sonuçlarının neler olabileceği bilinmiyor. Ancak buzullar eridikçe ve sıcaklık arttıkça okyanuslardaki su da artmaya devam edecek, kentlerde su baskınları olma ihtimali de artacak. Bu da, Wisconsin-Madison ve Oregon üniversitelerinden bir ekibe göre suyun kimsenin beklemediği alanlara ulaşması anlamına geliyor: “Fiziksel” internetin gömülü kabloları, veri merkezleri, trafik değişimi, sonlandırma noktası ve diğer merkez üsleri.
Çalışmanın başyazarlarından bilgisayar mühendisi Paul Barford yaptığı açıklamada gelecek 100 yıl içinde gerçekleşmesi beklenen hasarın büyük kısmının beklenenden daha erken bir zamanda gerçekleşeceğini belirterek şunları söylüyor: “Bu durum bizi şaşırttı. Beklenti, önümüzde plan yapmak için 50 yılımız olduğu üzerineydi. Bizim 50 yılımız yok”.
Aslında, bu tür gömülü altyapılar genellikle suya dayanıklı koruma ile kaplanır, ancak suya dayanıklılık ile su geçirmezlik aynı kavramlar değil. Denizaltı kabloları uzun deniz suyu korozyonuna ve basıncına dayanacak şekilde tasarlanırken, kentsel hizmetler ise aynı özelliğe yönelik bir koruma düzeyine sahip değil.
Ancak ABD’deki şehir yöneticilerinin şimdiye kadar kötü dersler aldığını da söyleyebiliriz: New York’ta Sandy Kasırgası’nın yarattığı muazzam sel felaketi, New Orleans’taki Katrina Kasırgası veya Houston’ı etkileyen Harvey Kasırgası. Aslına bakarsanız son beş yıldır iklim biliminden gelen mesaj çok basitti: Herkes kıyılarda daha fazla sel beklemeli. ABD’li bilim insanları çalışma kapsamında sadece ABD’yi incelediler. Çalışmada 2033 yılına kadar tahmini 6.400 km gömülü fiber optik iletim hattının su altında kalacağı hesaplandı. Muazzam miktarda bilginin devasa hızlarda geçiş yaptığı internet alışveriş noktaları olan 1100’den fazla trafik merkezi ise suyla çevrelenecek.
Risk altındaki iletim hattının birçoğu deniz seviyesinde ya da yakınında bulunurken, deniz seviyesinde çok küçük bir artış, özellikle denizaltı kablolarının karaya çıktığı yerlerde ilave riske neden olabilir.
Profesör Barford çok kısa bir zaman içerisinde kablo toplanma noktalarının hepsinin su altında olacağını belirtiyor ve ekliyor: “Yapılacak ilk iş altyapıyı kuvvetlendirmek olarak görülebilir. Denizden uzaklaşmak zor. Bu bize zaman kazandırabilir ama uzun vadede verimli olmayacaktır”. Barford bunun bir uyarı alarmı olduğunu ve bu sorunu nasıl çözüleceğine dair çalışmaları gerektiğini de belirtiyor.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…