İngiltere ve Fransa merkez bankalarının müdürleri tarafından ortak kaleme alınan mektupta, hükümetlerin COVID-19 krizi sonrası ekonomilerini yeniden inşa ederken iklim değişikliğini dikkate almaları gerektiği uyarısı yer aldı.
Haber: William Schomberg
Çeviri: Çisil Sevinç
İngiltere ve Fransa Merkez Bankası müdürleri, hükümetlerin koronavirüs sonrası ekonomilerini yeniden inşa ederken yaklaşmakta olan iklim değişikliği krizini dikkate almaları gerektiğini belirttiler.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Müdürü Andrew Bailey ve Fransa Merkez Bankası Müdürü François Villeroy de Galhau’nun birlikte kaleme aldıkları mektupta, “Şimdi harekete geçmezsek iklim krizi yakın zamanda hayatımızın merkezinde yer alacak ve bu krizi COVID-19’da olduğu gibi kişisel izolasyonla atlatamayız” açıklaması yer aldı.
Dünya genelindeki ülkelerin iklim hedeflerine ulaşmaktan çok uzak olduğunu ve koronavirüs pandemisinin, krizler baş gösterdikten sonra önlem alınmaya çalışıldığında çok büyük zararlara yol açtığının bir kanıtı olduğu belirtildi.
Mektubun devamında, “İklim çöküşüyle mücadele edebilmek için emisyonlar azalmışken yeni eylem planları oluşturabiliriz. Yeniden inşa sürecinde stratejik olunmalı” ifadeleri yer aldı.
Merkez bankaları, izledikleri finansal hizmet firmalarının sağlık değerlendirmelerine iklim değişikliği risklerini giderek daha fazla dahil etmeye başladı.
Merkez bankacıları ve düzenleyicilerini temsil eden Finansal Sistemin Yeşilleştirilmesi Ağı (the Network for Greening the Financial System) adlı grup, Bailey ve Villeroy’a göre finansal sektördeki çıtayı yükseltecek iklim bazlı senaryolarını gelecek haftalarda yayımlayacak.
Makale, NGFS Başkanı ve Hollanda Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Frank Elderson ile BM iklim eylemi ve finansı elçisi olarak görev yapan BoE eski müdürü Mark Carney tarafından ortaklaşa kaleme alındı.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…