İklim eylemine hemen geçmek gelecekteki olası maliyetleri azaltabilir.
İngiltere Merkez Bankası (BoE), iklim risklerini “birinci dereceden” bir sorun olarak yönetemeyen banka ve sigorta şirketlerinin yıllık kârlarında %10 ila %15’lik bir azalma ve daha yüksek sermaye gereksinimleriyle karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.
BoE, İngiltere’nin finansal sisteminin iklim değişikliği ve 2050 yılına kadar net sıfır karbon ekonomisine geçişle nasıl başa çıkacağına ilişkin ilk kapsamlı stres testinde, şu an iklim eylemine geçmenin gelecekte maliyetleri azaltacağını söyledi.
BoE Başkan Yardımcısı Sam Woods bir konuşmada, “Buradan alınacak ilk önemli ders, bu kriz etkin bir şekilde yönetilmezse, zamanla iklim risklerinin bankaların ve sigortacıların kârlılığı üzerinde kalıcı bir engel haline geleceğidir. Firmalar ve senaryolar arasında farklılık olsa da, genel zarar oranları, yıllık kârlarda ortalama %10-15 civarında bir düşüşe denk geliyor” dedi.
Fitch, BoE testinin şimdiye kadar bir merkez bankası tarafından yapılan en zorlu test olduğunu söyledi. Avrupa Merkez Bankası bu yıl için bir test planlarken, ABD Federal Rezervi böyle bir uygulamaya başlamadı.
Dünyanın dört bir yanındaki bankalar, iklim aktivistlerinin fosil yakıt projelerine yönelik finansmanı kesmeleri yönündeki baskıyla karşı karşıya. Sürdürülebilir bir ekonomi için kampanya yürüten Positive Money’in kıdemli ekonomisti David Barmes, “Yeni fosil yakıt projelerine kredi verilmesiyle ilgili doğrudan kısıtlamalar artık masada olmalı” dedi. Ancak Woods, bankaların, düşük karbonlu bir geleceğe geçişe yardımcı olmak için karbon yoğun sektörleri finanse etmeye devam etmesi gerektiğini söyledi.
Woods, “Bu şirketlerin finansmanını çok hızlı bir şekilde kesmek ters tepebilir ve yüksek enerji fiyatları da dahil olmak üzere geniş kapsamlı makroekonomik ve toplumsal sonuçlara yol açabilir. Bunlar, potansiyel olarak bugün yaşadığımız olumsuz etkilere benzer” diye konuştu.
BoE’nin, küresel sıcaklıklardaki artışı azaltmak için hiçbir ek önlem alınmadığı senaryosunda, test edilen bankalar ve sigortacılar 30 yılda toplam 334 milyar sterlin (417 milyar dolar) zararla karşı karşıya kalabilir. BoE, sel riski altındaki mülklerin ciddi senaryo altında sigortalanmasının da çok pahalı hale geleceğini ortaya koydu.
İklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyelerinde artan yükseliş, ironik bir şekilde bu değişikliğe neden olan…
Türkiye’de 2024’te hibrit otomobil satışları bir önceki yıla göre %70,8, tam elektrikli otomobil satışları ise…
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış…
ABD’de artan siyasi baskı ile beraber, ülkedeki en büyük 6 banka bir ay gibi kısa…
Marmara ve Ege Denizi'ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü. Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın açıklamalarının ardından…
Bilim insanları, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2021’deki çalışmasından bu yana küresel ısınmanın etkilerinin beklenenden daha…