;
Ekonomi

İngilizler Afrikalıların Yıllık Karbon Emisyonuna Sadece İki Haftada Ulaşıyor

Oxfam için yapılan bir araştırma, Birleşik Krallık’taki ve Ruanda, Etiyopya ve Malavi gibi ülkelerdeki insanların karbon ayakizleri arasındaki eşitsizliği ortaya koydu.

Haber: Robin McKie

Çeviren: Çisil Sevinç

Ortalama bir İngiliz bu yılın ilk iki haftası sona erdiğinde, Afrika’daki herhangi yedi ülkeden bir vatandaşın yıllık karbondioksit emisyonuna ulaşacak.

Oxfam’ın Pazar günü (5 Ocak) yayımlanan araştırmasındaki bulgulara göre; bir Birleşik Krallık sakini, Ruandalı bir kişinin bütün yılki karbon emisyonuna sadece beş günde ulaşıyor.

Gelecek Pazar günü, 12 Ocak, ortalama bir İngiliz vatandaşının emisyonu Madagaskar, Malawi, Etiyopya, Uganda, Guinea ve Burkina Faso’nun kişi başı yıllık emisyonuna eşdeğer olacak.

Araştırmaya göre ülkelerin kişi başına düşen yıllık karbondioksit emisyon miktarları Ruanda’da 0.09 ton, Malawi’de 0.19 ve Burkina Faso’da 0.25 şeklinde ölçüldü. Ölçümün devamında Nijerya’da her yıl kişi başı 0.49 ton karbon emisyonu yapılırken Hindistan’da bu oranın 1.68 olduğu ortaya çıktı. Bu oranlar 4.7 ton olan yıllık küresel ortalama ile kıyaslanırken, Birleşik Krallık 8.3 tonluk bir orana sahip.

Oxfam Birleşik Krallık Başkanı Danny Sriskandarajah, çalışmanın gözler önüne serdiği sarsıcı küresel eşitsizlik hakkında konuştu: “Sadece birkaç gün içinde buradaki (Birleşik Krallık) yüksek karbon emisyonlu hayat tarzımızın bazı fakir ülkelerdeki insanların yıllık karbon ayakizine eşit olması son derece şok edici. Buna karşın teşvik edici olan şey, İngilizlerin eyleme geçmekteki istekliliği.”

Bu görüş, YouGov’un Oxfam için yapmış olduğu ve yine Pazar günü yayımlanan anketi ile de destekleniyor. Ankete göre, Birleşik Krallık halkının %61’i iklim acil durumu karşısında hükümetten daha fazlasını yapmasını bekliyor. Aynı zamanda katılımcıların çoğu kendi karbon ayakizlerini azaltma konusunda eyleme geçmeye istekli olduğunu belirtti.

Ankete göre İngilizlerin %55’i küresel ısınmanın sonuçlarından endişeli ve %79’u kendi karbon ayakizini azaltmak adına harekete geçeceğini söyledi.

Yanıtlara göre, katılımcıların %79’u geridönüşüme ağırlık vereceğini ve %38’i daha az et ve süt ürünü tüketerek beslenme şekillerini değiştireceğini belirtti. Araştırmadakilerin üçte ikiden fazlası (%68) enerji verimli ürünler veya yardımcı sağlayıcılar kullanmaya hazır olduğunu ve neredeyse yarısı havayolu seyahatlerini azaltacağını söyledi. Aynı şekilde %49’luk oranda etik olarak üretilmiş veya ikinci el ürünlere yönelim olduğu gözlemlendi.

“Halkın çoğunluğu karbon ayakizini azaltma yönünde karar almışken, bizi 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonu hedefine ulaştıracak yola sokması için başbakandan cesur bir yeni yıl kararı bekliyoruz.” diyen Sriskandarajah, sözlerini “Birleşik Krallık hükümeti gelecek yıl küresel iklim müzakerelerine ev sahipliği yapmaya hazır. Hükümetin iklim değişikliği ile mücadeleye önderlik etme konusunda son derece ciddi olduğunu göstermesi gerekiyor.” şeklinde sonlandırdı.