Ekonomi

IMF’nin Son Çalışması: Trilyonlarca Dolar Fosil Yakıtları Desteklemek için Harcanıyor

IMF’nin küresel fosil yakıt sübvansiyonları üzerine yayımladığı yeni bir çalışma, dünyanın, küresel GSYİH’nin %6,5’ini -yıllık 5,2 trilyon dolar– kirli enerjiyi sübvanse ederek harcadığını ortaya çıkarıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) iklim krizinin çözülmesine yardım etmenin yollarını araştırıyor. IMF’nin geçen hafta yayımlanan iki çalışmasına ve Christine Lagarde’ın sekiz yıllık liderliğine üzerinde inşa edilen geleneksel ekonomi düşüncesinin bu dayanak noktası, iklim değişikliğiyle başa çıkma davasına güçlü bir ses ve benzersiz bir yetki veriyor.

WRI’dan Helen Mountford’un haberine göre daha spesifik olarak, IMF, makroekonomik ve finansal çerçevelerde iklim direncini daha iyi yansıtmak, iklim politikası seçimlerinin mali ve finansal etkilerini ve ülke değerlendirmelerinde genel iklim riskini hesaplamak için çalışıyor.

Lagarde’ın belirttiği gibi iklim değişikliği, “Zamanımızın en büyük varoluşsal sorunu”.

IMF’nin çalışmalarına bu gerçekliğin uygun bir şekilde yansımasının tam zamanı olduğu belirtiliyor.

IMF’nin yakın zamanda hazırladığı yeni makalelerden biri de, küresel fosil yakıt sübvansiyonlarının ve hava kirliliği gibi olumsuz dışsallıkların kapsamlı bir güncellemesini içeriyor.

Çalışma, dünyanın, küresel GSYİH’nin %6,5’ini -yıllık 5,2 trilyon dolar- kirli enerjiyi sübvanse ederek harcadığını ortaya çıkarıyor. Araştırmaya göre, etkili bir fosil yakıt fiyatlandırması ise 2015 yılında karbon emisyonlarını %28, fosil yakıt kaynaklı hava kirliliği nedeniyle gerçekleşen ölümleri ise %46 oranında azaltabilirdi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün her yıl 4,2 milyon insanın hayatına mal olduğunu tahmin ettiği yerel hava kirliliği, bu maliyetlerin en büyük bölümünü oluşturuyor. En kirletici kaynak olmasına rağmen kömür, en büyük sübvansiyon alıcısı olmaya devam ediyor.

IMF’nin sübvansiyonları değerlendirmesi, ülkelerin Paris Anlaşması’ndaki hedeflerine ulaşmak için çeşitli mali politikaları nasıl uygulayabileceklerini ve IMF’nin bunları desteklemek için neler yapabileceğini inceleyen yeni bir bildiri ile eşleştiriliyor.

Çalışma, karbon fiyatlandırmasının merkezi önemini ve fosil yakıt sübvansiyonlarını azaltmaya yönelik önlemlerin yanı sıra Ar-Ge ve altyapı yatırımlarına, finansal piyasa politikalarına ve hassas grupları desteklemeye yönelik stratejilere eşlik eden önlemlerin önemini de vurguluyor.

Çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024