IMF’ye göre şirketler, Paris iklim hedeflerine ulaşmak için küresel olarak kabul edilen karbon taban fiyatına tabi olmalı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmanın bir yolu olarak, yüksek seragazı emisyonlarına sahip şirketlerin bir ton karbondioksit başına 75 dolarlık bir karbon fiyatına tabi olması gerektiğini söyledi.
Karbon taban fiyatı, enerji üreticileri ve ağır sanayiler de dahil olmak üzere şirketlerin ürettikleri karbon için ödeme yapması gerektiği anlamına geliyor. Şu anda birçok ülke ve bölge kendi karbon fiyatlandırma sistemine sahip, ancak küresel olarak üzerinde anlaşmaya varılmış bir karbon fiyatı bulunmuyor.
IMF, dünyanın en gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerinden oluşan G20 ülkelerini, net sıfır emisyona ulaşmanın en hızlı yolu olarak endüstriler için bir karbon taban fiyatı oluşturmaya çağırdı.
IMF, 2015 yılında Paris Anlaşması kapsamında belirlenen küresel ısınmanın 1,5 ila 2 derece arasında kalma hedefine ulaşmak için 2030 itibarıyla ton karbondioksit başına yaklaşık 75 dolarlık bir fiyata ihtiyaç duyulacağını söyledi. Küresel emisyonların yaklaşık dörtte üçünden sorumlu olan ülkeler, Paris hedefleri doğrultusunda yüzyılın ortalarında net sıfır emisyona ulaşmak için hedefler belirlediler.
IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, “Gezegeni kurtarmaya yardımcı olmak ve iklim krizinin felakete dönüşmesini önlemek için birlikte çalışmalıyız. Karbon üzerinde sağlam bir fiyat, son derece önemli bir rol oynayabilir – ve hatta uluslararası bir anlaşmanın bir ürünü olduğunda daha da önemli bir role bürünebilir. Böyle bir anlaşmaya varmak için uluslararası bir karbon taban fiyatını uygun bir seçenek olarak görüyoruz ve bu konudaki çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
London School of Economics’teki Grantham İklim Değişikliği Enstitüsü’nün politika ve iletişim direktörü Bob Ward ise açıklamaya ilişkin şunları söyledi: “Bu, IMF’nin mükemmel bir girişimi ve liderliğinin göstergesi. Nispeten mütevazi bir karbon taban fiyatının bile özellikle kömürün aşamalı olarak kaldırılmasını hızlandırmaya yardımcı olabileceğini İngiltere’de çoktan gördük. Bir karbon taban fiyatı, işletmeler için bazı belirsizlikleri ortadan kaldırır ve emisyonları azaltmak için teknolojilere ve süreçlere daha fazla güvenle yatırım yapma olanağı tanır” dedi.
Sınırda karbon mekanizmaları veya CBAM’ler olarak da bilinen karbon sınır vergileri şu anda AB, İngiltere, ABD tarafından değerlendiriliyor. Bu ülkelerin önümüzdeki 10 yılda emisyonları azaltma konusunda güçlü hedefleri var, ancak Çin gibi esnek iklim düzenlemelerine veya yüksek emisyonlara sahip ülkelerden yapılan ucuz ithalatlarla endüstrilerinin zarar görmesinden endişe ediyorlar.