Ekonomi

IMF ve Dünya Bankası Liderleri COP29’da Trump’la Çalışma Sözü Verdi

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu başkanları, yeni ABD Başkanı Cumhuriyetçi Donald Trump ile birlikte çalışacaklarını söyleyerek, iklim değişikliğinden etkilenen gelişmekte olan ülkeler için özel sektör finansmanının öneminin altını çizdiler.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Azerbaycan’da düzenlenen BM COP29 iklim zirvesi sırasında bir panelde, küresel kredi veren kuruluşun bir önceki başkanlık döneminde de Trump ile çalıştığını ve bunu tekrar yapmayı sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Trump’ın seçilmesinin IMF’nin iklim çalışmaları üzerindeki etkisi sorulduğunda Georgieva, ABD özel sektörünün yeşil teknolojilere yatırım yapmaya devam edeceğinden emin olduğunu söyledi.

ABD’yi iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel çabalardan geri çekmesi beklenen Trump’ın seçilmesi, IMF ve Dünya Bankası’nın (her ikisinde de en büyük hissedar ABD) iklimle ilgili finansmanı artırma becerisi hakkında soruları gündeme getirdi.

Bu yılki COP29 zirvesi, daha temiz enerji kaynaklarına küresel geçişi finanse etmek ve ABD dahil dünyanın en büyük ülkelerinin karbon emisyonlarının neden olduğu iklim hasarını sınırlamak için yüz milyarlarca dolar toplamaya odaklanıyor.

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Trump’ın zaferinin, bankanın daha verimli ve etkili olma yönündeki çalışmalarını öne çıkardığını ve iklim finansmanına özel yatırımların artmasını teşvik ettiğini söyledi: “ Bazı fikirleri olacaktır. Onunla konuşacağız. Bu bizim işimiz.” Bankada görev yaptığı 17 ay boyunca bankanın diğer dört büyük bağışçısı olan Almanya, Fransa, Japonya ve İngiltere’de de siyasi liderliğin değiştiğini kaydetti.

Çok taraflılıktan kaçınan Trump, “Önce Amerika” gündeminin bir parçası olarak Çin mallarına ve diğer ithalatlara büyük miktarda gümrük vergisi artışı sözü verdi.

“Proje 2025” gündemi, ABD’nin IMF ve Dünya Bankası’ndan çekilmesi ve yalnızca ABD çıkarları doğrultusunda ikili kalkınma ve mali yardım peşinde koşma çağrısı yapıyor.

Trump açıkça Birleşmiş Milletler’i ve Dünya Sağlık Örgütü’nü hedef aldı ve New York Times geçen hafta geçiş ekibinin Paris Anlaşması’ndan çekilmek için idari işlemlere başladığını bildirdi. Dünya Bankası’nı veya IMF’i ise şu an için hedef almadı.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024