Ekonomi

IMF: İklim Şoklarından Etkilenen Yoksul Ülkelerin Borçları Yeniden Ele Alınmalı

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, iklim felaketinden etkilenen yoksul ülkelerin felç edici borç ödemeleriyle mücadele etmeye zorlanmaması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, aşırı hava koşullarından mustarip olan ülkelere borç yardımı sağlamanın acil bir mesele olduğunu söyledi. Aşırı hava koşulları yoksul ülkeleri daha sert vuruyor ve halihazırda borç dağlarıyla karşı karşıya olan bu ülkeler, özellikle yüksek faiz oranlarının olduğu bir dönemde borçlarını ödeyemiyor.

Georgieva, “İklim değişikliğinden etkilenen savunmasız ülkeler, [borç geri ödemeleriyle ilgili] yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ederken yeni acil ihtiyaçlarını karşılayabilmek için acil yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu, resmi ve özel sektör alacaklıları da dahil olmak üzere tüm kilit tarafların mümkün olan en kısa sürede ele almaları gereken bir konu” dedi.

Bağışçıların faizlerinin veya geri ödemelerinin bir kısmından vazgeçtiği ve paranın seragazı emisyonlarını azaltan veya ülkelerin iklim şoklarına karşı dayanıklılığını artıran eylemlere yönlendirildiği “iklim takası için borç” da dahil olmak üzere daha fazla eylem çağrısında bulundu.

Yoksul ülkelerin iklim kriziyle başa çıkmaları için finansmanın ciddi şekilde eksik olduğunu söyledi. Guardian’a verdiği demeçte, “Emisyonların artmaya devam ettiği gelişmekte olan pazarlar ve ekonomiler için finansmanı seferber etmede gerideyiz” dedi.

Georgiava, gelişmekte olan ülkelerin iklim krizinin farkında olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Afrika’dan iklim krizi hakkında konuşmak istemeyen bir devlet başkanı veya bir bakanla tanıştığımı sanmıyorum. İklim değişikliğinin zengin ülkelerin gündemi olarak algılandığı beş yıl önce bile durum çok farklıydı. Artık gelişmekte olan ülkelerin önceliği haline geldi.”

IMF’nin ihtiyaçlara göre değiştiğini ve gelecek yıl temel iklim finansmanında %50’lik bir artış hedeflediğini sözlerine ekledi.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025