IMF Başkanı Kristalina Georgieva, iklim felaketinden etkilenen yoksul ülkelerin felç edici borç ödemeleriyle mücadele etmeye zorlanmaması gerektiğini söyledi.
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, aşırı hava koşullarından mustarip olan ülkelere borç yardımı sağlamanın acil bir mesele olduğunu söyledi. Aşırı hava koşulları yoksul ülkeleri daha sert vuruyor ve halihazırda borç dağlarıyla karşı karşıya olan bu ülkeler, özellikle yüksek faiz oranlarının olduğu bir dönemde borçlarını ödeyemiyor.
Georgieva, “İklim değişikliğinden etkilenen savunmasız ülkeler, [borç geri ödemeleriyle ilgili] yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ederken yeni acil ihtiyaçlarını karşılayabilmek için acil yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu, resmi ve özel sektör alacaklıları da dahil olmak üzere tüm kilit tarafların mümkün olan en kısa sürede ele almaları gereken bir konu” dedi.
Bağışçıların faizlerinin veya geri ödemelerinin bir kısmından vazgeçtiği ve paranın seragazı emisyonlarını azaltan veya ülkelerin iklim şoklarına karşı dayanıklılığını artıran eylemlere yönlendirildiği “iklim takası için borç” da dahil olmak üzere daha fazla eylem çağrısında bulundu.
Yoksul ülkelerin iklim kriziyle başa çıkmaları için finansmanın ciddi şekilde eksik olduğunu söyledi. Guardian’a verdiği demeçte, “Emisyonların artmaya devam ettiği gelişmekte olan pazarlar ve ekonomiler için finansmanı seferber etmede gerideyiz” dedi.
Georgiava, gelişmekte olan ülkelerin iklim krizinin farkında olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Afrika’dan iklim krizi hakkında konuşmak istemeyen bir devlet başkanı veya bir bakanla tanıştığımı sanmıyorum. İklim değişikliğinin zengin ülkelerin gündemi olarak algılandığı beş yıl önce bile durum çok farklıydı. Artık gelişmekte olan ülkelerin önceliği haline geldi.”
IMF’nin ihtiyaçlara göre değiştiğini ve gelecek yıl temel iklim finansmanında %50’lik bir artış hedeflediğini sözlerine ekledi.