Ekonomi

IMF İklim Krizinin Finansal Sonuçlarından Oldukça Endişeli

IMF, aşırı hava olaylarının özellikle halihazırda yüksek borç yükü altında olan gelişmekte olan ekonomiler için önemli riskler oluşturduğunu söyledi.

YAZI: Sylvia N’ganga

Uluslararası Para Fonu (IMF) iklim değişikliğinin nedenlerini ele almak için daha koordineli çabalar çağrısında bulundu ve aşırı hava olaylarının küresel olarak ülkeler, özellikle halihazırda yüksek borç yükü altında olan gelişmekte olan ekonomiler için önemli riskler oluşturduğunu söyledi.

IMF Baş Ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, uzun süreli bir mali krizin bu yıl tarım ihracatını tahminen 20 milyar dolar azaltan şiddetli bir kuraklıkla daha da kötüleştiğine tanık olan Arjantin örneğinin, hava olaylarının mevcut sorunları ne kadar derinden şiddetlendirebileceğini gösterdiğini söyledi.

IMF, 2023 küresel büyüme tahminlerini biraz yükseltti, ancak düşük verimlilik artışı ve durgun ticaretin, büyümenin yıllara göre tarihsel olarak düşük bir seviye olan %3.0 civarında olacağı anlamına geldiği konusunda uyardı.

Gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ekonomileri yakalama hızındaki yavaşlama ve ABD dolarının değerini daha da artırabilecek finansal piyasa hareketleri, gelişmekte olan ülkeler için önemli bir endişe kaynağı.

Gourinchas, “Arjantin örneğinde, bu noktada büyüme görünümüne yardımcı olmayan bir şey, tarımsal üretimi etkileyen şiddetli bir kuraklıkla karşı karşıya olmalarıdır. Mali açıdan kırılgan bir durumdaysanız o zaman elbette durum daha zor hale gelir” dedi.

Gourinchas, Avrupa ve diğer bölgelerin karşı karşıya olduğu sıcak dalgaları dahil olmak üzere aşırı hava olaylarının ve yoğun yağış veya sıcaklıklara yol açabilecek bu yılki El Nino hava modelinin mahsul verimini ve insanların çalışma kabiliyetini etkileyeceğini söyledi.

“Açıkçası, aşırı hava olaylarının bu artan sıklığı, iklim değişikliğinin temel nedenini ele almamızı özellikle acil hale getiriyor” dedi.

Gourinchas, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı sonucunda küresel ekonominin farklı bloklara bölünmesinin yıkıcı olacağını, ancak yükselen piyasaları ve gelişmekte olan ekonomileri özellikle sert vuracağını söyledi.

“İklim konusunda yalnızca küresel anlamda ele alınabilecek çok taraflı bir yaklaşıma sahip olmalıyız – tüm ülkelerin sorumlulukları ve imkanlarıyla orantılı bir çaba göstermesini sağlamalıyız” derken bu hedefe ulaşmanın karmaşık olacağını kabul etti.

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024