IMF, iklim şoklarının çatışmalara yol açmadığını ancak mevcut huzursuzluğu, açlık ve yoksulluk gibi altta yatan diğer kırılganlıkları daha da şiddetlendirdiğini ortaya koydu.
Uluslararası Para Fonu (IMF), iklim değişikliğinin muhtemelen kırılgan ve savaştan zarar görmüş devletlerdeki çatışmaları kötüleştireceğini söylerken, bunun daha yüksek ölüm oranlarına neden olacağını aktardı. Ayrıca bahsi geçen ülkelerin GSYH’sinin bu durumundan olumsuz etkileneceğini de ifade edildi.
Dünya Bankası her yıl “kırılgan ve çatışmalardan etkilenen devletler” olarak sınıflandırılan ülkelerin listesini gözden geçiriyor. Bu listede şu anda 39 ülke var, bunların 21’i ise Afrika’da.
IMF’nin yeni çalışması, iklim şoklarının çatışmalara yol açmadığını ancak mevcut huzursuzluğu, açlık ve yoksulluk gibi altta yatan diğer kırılganlıkları daha da şiddetlendirdiğini buldu.
IMF, 2060 yılına kadar kırılgan ülkelerde çatışmalardan kaynaklanan ölümlerin %10’a yakın artabileceğini belirterek, iklim değişikliğinin 2060 yılına kadar kırılgan ülkelerdeki ilave 50 milyon insanı da açlığa sürükleyebileceğini belirtti.
Son aylarda dünya çapında rekor sıcaklıkların ardından iklim değişikliğine dair kanıtlar artsa da, ekonomik zayıflık nedeniyle harekete geçme yönündeki siyasi irade de aşındı.
Afrikalı liderler, çoğu Afrika ülkesinin küresel ısınmaya neden olan emisyonların nispeten küçük bir kısmına katkıda bulunduğunun göz önünde bulundurulmasını talep ederken, buradan hareketle zengin ülkelerin uyum ve azaltım çalışmalarına daha fazla para sağlaması gerektiğini söyledi.
Kasım ayının sonunda başlayacak Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki COP28 BM iklim zirvesi öncesinde, 4-6 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Afrika İklim Zirvesi’nde ortak bir iklim müzakere pozisyonuna ulaşmaya çalışmaları bekleniyor.