Ekonomi

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar gören düşük gelirli ülkelerin borçlarının hafifletilmesine yardımcı olmak için altının %4’ünü satması gerektiğini söyledi.

Karayipler’den Afrika’ya kadar düşük gelirli ülkeler, son yıllarda COVID-19 salgını gibi şoklar karşısında destek için IMF’ye yöneldi ve bu da halihazırdaki borç yükünün daha da artmasına neden oldu.

Boston Üniversitesi Küresel Kalkınma Merkezi’nden araştırmacılar, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Felaket Sınırlama Yardım Vakfı (CCRT) olarak bilinen bir tesise sahip olmasına rağmen, bunun yalnızca 30 yoksul ülkeyi kapsadığını ve fonda 103 milyon doların mevcut olduğunu söyledi.

Araştırmacılar raporda, “İklim açısından savunmasız birçok ülke, uygunluk kriterlerinin iklim hassasiyetini hesaba katmaması ve finansmanın ciddi şekilde sınırlı olması nedeniyle CCRT’ye erişemedi” dedi.

Raporda çözüm olarak, yükselen fiyatlardan da yararlanarak, IMF’nin 90,5 milyon onsluk altın rezervinin bir kısmının satılması öneriliyor. Böylece fonun güçleneceği ve daha fazla ülkeyi kapsayabileceği aktarılıyor.

86 ülkenin borçlarının hafifletilmesini kapsayan araştırmada, IMF’nin altının %4’ünün satılmasının 9,52 milyar dolar gelir sağlayacağı belirtildi.

“Mevcut altın fiyatlarının ons başına 2.600 doları aştığı göz önüne alındığında, altının küçük bir kısmını satmak, önemli gelirler yaratma ve CCRT’yi kolayca yenileme potansiyeline sahip” denildi. Altın Çarşamba günü ons başına 2.606,42 dolardan işlem görüyordu.

Araştırma raporuna göre, 1944 yılında kurulduğunda üye devletler IMF kotalarını altınla ödüyorlardı; bu da IMF’nin rezervleri ons başına sadece 45 dolar gibi tarihsel bir maliyetle biriktirdiği anlamına geliyor.

Raporda, IMF kredilerinin geri ödemelerinin kırılgan ekonomiler için yıllık borç ödeme maliyetlerinde büyük bir paya sahip olduğu belirtildi.

Raporda, Hint Okyanusu’ndaki Madagaskar adasının önümüzdeki yıl IMF’ye, mevcut tüm borcunun dörtte birine denk gelen, 106 milyon dolar ödeyeceği, bunun 2026’da 158 milyon dolara ve %41’e yükseleceği belirtildi.

Araştırmacılar, Mozambik’in de benzer bir dönemde IMF’ye geri ödemelerinde artış yaşayacağını tespit etti.

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

Barbados Başbakanı Trump’ı İklim Konulu Yüz Yüze bir Toplantıya Davet Etti

Mia Mottley toplantıda "ortak bir zemin" aramak ve Trump’ı iklim eyleminin kendi çıkarlarına olduğuna ikna…

14 Kasım 2024