;
Ekonomi

IMF, AB’nin İthalata Karbon Fiyatı Koyma Planını Onayladı

Uluslararası Para Fonu (IMF), diğer büyük kirleticiler asgari bir karbon fiyatını kabul etmezse, ithalata karbon vergileri uygulanmasına yönelik bir AB önerisini onayladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, karbon sınır vergisini, “AB şirketlerinin, Çin ve ABD gibi büyük emisyon kaynağı uluslarla eşit bir oyun alanında rekabet etmesini sağlamak için” önemli bir araç olarak sundu. Geçtiğimiz hafta von der Leyen, AB’nin emisyon azaltım hedefini 2030 yılına kadar -şu andaki % 40’tan- 1990 seviyelerine kıyasla en az % 55’e yükselteceğini duyurmuştu.

Karbon sınırı vergisi, karbon yoğun üretimin, “karbon kaçağı” olarak bilinen daha düşük emisyon standartlarına sahip ülkelere taşınmasını önlemeyi amaçlıyor.

IMF başkanı Kristalina Georgieva büyük emisyon kaynağı kuruluşları, işbirliği yapmaya ve bir karbon fiyatlandırma anlaşması yapmaya çağırdı. Georgieva, “AB küresel ısınmayı tek başına durduramaz. Ama dünyayı bir araya getirebilir. En önemli öncelik, başlıca emisyon kaynağı olan ülkeler arasında karbon fiyatlandırma tabanı üzerinde bir anlaşma olması “dedi.

Fon tarafından yayımlanan bir AB iklim hafifletme politikası pozisyonu “Bir karbon sınırı ayarlama mekanizması, AB’deki yüksek karbon fiyatları nedeniyle AB dışındaki emisyonlardaki artışı önlemek için paketi tamamlayabilir” şeklinde detaylandırıldı.

Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü’nün kıdemli üyesi Susanne Droege, Climate Home’a ​​verdiği röportajda, IMF’nin AB’nin bloğun sınırında karbon kaçağını önlemek için bir mekanizma getirme planını kamuoyunda onaylamasının önemli olduğunu söyledi. “Karbon sınır vergisi, bu mekanizmanın nasıl uygulanacağına dair potansiyel bir seçenek” dedi.

Rusya’nın ekonomik kalkınma bakanı Temmuz ayında bir AB karbon sınır vergisinin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı olacağını söylemişti. Droege’ye göre Çin ve ABD de muhalefetlerini açıkça ifade ettiler.

Bloğun politikayı tasarlama çabalarının, büyük ticaret ortaklarına güven vermeye yönelik diplomatik çabalarla el ele gitmesi kritik önem taşıyor. AB, 2012’de emisyon ticaret sistemini (ETS) uluslararası havacılığa dayatmaya çalıştığında bunu zor yoldan öğrendi ve kapsamı yalnızca, güçlü uluslararası ve sektörel tepkilerin ardından AB içi uçuşlarla sınırlamak zorunda kaldı.

Joe Biden, Kasım ayında ABD başkanı seçilirse, “iklim ve çevre yükümlülüklerini yerine getiremeyen ülkelerden gelen karbon yoğun mallara” ABD karbon sınırı vergisi getirebileceğini söyledi.