Bilim

İlk Defa İklim Özgeçmişi Hazırlandı: Uçağa Binmek Ne Kadar Gerekli?

Almanya Koblenz-Landau Üniversitesi’nde Çevre Psikolojisi alanında çalışan Prof. Dr. Gerhard Reese havayolu kullanımının küresel ısınmaya olan etkisini vurgulayarak bir ilke imza attı ve “iklim özgeçmişi” hazırladı. Reese, özellikle bilim insanlarını, bilimsel buluşmalar adına onlarca kez uçağa binerek kendi davranışlarını sorgulamalarını ve kendi iklim özgeçmişlerini düşünmelerini istiyor.

HABER: Gülce DEMİRER

Havayolu ulaşımının küresel ısınmaya en çok katkı sağlayan faktörlerden biri olduğunun çoğumuz farkındayız. Ancak hâlâ daha uçak kullanıyoruz. Özellikle bilim insanlarının havayolunu kullanmak için -görünürde- birçok sebebi var: Konferanslarda konuşmak, diğer bilim insanları ile buluşmak, çalışmaları açılış konuşmaları olarak sunmak. Sonuç olarak bu davranışın sürdürülebilirlikten bir hayli uzak bir iklim ayakiziyle sonuçlanıyor ve oldukça sorunlu.

İklim özgeçmişi fikri, Almanya’daki Koblenz-Landau Üniversitesi’nde Çevresel Psikoloji araştırma grubundaki tartışmalarından ortaya çıktı. Her disiplinden bilim insanı bu davranışlarını düşünmeye ve kendi iklim özgeçmişlerini yaratmaya, tartışmaya çağırılıyor. Özgeçmişlerde şeffaf olmakla birlikte uçmanın gerekliliğini sorgulayan bir topluma katkı sağlamak amaçlanıyor.

Ayrıca emisyon azaltım hedefi ile ve bilimsel buluşmaları sürdürülebilirlik ile daha uyumlu hale getiren materyel altyapıların yanı sıra fikirsel bir geçişe de katkıda bulunmak hedefleniyor.

Havayolu kullanımının gezegen için büyük bir sorun teşkil ettiğini vurgulayan noflyclimatesci.org gibi diğer girişimlerin doğrultusunda, küresel iklim krizinin bütün insanlık adına korkunç ve uzun vadeli bir tehdit unsuru olduğu biliniyor. İklim krizinin sonuçlarına dair iç karartıcı öngörüler sebebiyle profesyonel ve kişisel yaşam biçimlerimizi iklimsel gerçeklerle uyumlu olacak şekilde değiştirmemiz gerekiyor. Prof. Dr. Gerhard Reese, “Bilim insanları olarak, eşit hakları, fırsatları ve görevleri mümkün kılan; içinde yaşamaya değer bir topluma katkıda bulunmak için kendimize söz verdik. Halk tarafından finanse edilen bilim insanları olarak öncelikle bu standartlara uymak zorundayız.” diyor ve ekliyor:

“Bu asla havayolu kullanmamalıyız anlamına gelmiyor ancak gezegen bundan kesinlikle memnun olurdu. Birçok araştırma projesi, uluslararası araştırmacılarla kurulan kişisel iletişim yoluyla hayata geçer(bazıları ise kişisel bir tanışıklığa ihtiyaç duymaz). Profesyonel ya da kişisel, havayolu kullanımı kamusal alanda, konferanslarda, meslektaşlar arasında ve küresel bilimsel toplantıların gerekliliğini sorgulayarak eleştirel bir şekilde tartışılması gereken toplumumuzun yaşam biçiminin sorunlu bir meselesedir. Hedefimiz, bilim insanlarına ve genel olarak insanlara havayolu kullanımına karşı gelinmesini sağlamak.”

2010-2017 yılları arasında bilimsel konferans, buluşma, konuşma adına gerçekleşen Reese’in 6 uçuşunun toplamında 60.802 km yol kat edilmiş ve sonucunda 15.040 kg karbondioksit salımı gerçekleşmiş. Bu oranlar orta büyüklükte bir otomobil ile 95.000 km yol gitmeye eş değer. Bir kişi için sürdürülebilir bir yıllık karbon iklim bütçesi ise yaklaşık 2.300 kg.

Mesafe ve karbondioksit salımı hesaplamalarında tren için Google haritalardan, uçuşlarda Atmosfair’den ve Almanya Federal Çevre Ajansı Umweltbundesamt’tan yararlanılmış.

  • En fazla mesafe, 2010 yılında Kişilik ve Sosyal Psikoloji Derneği’ndeki (SPSP) bir konuşma için Frankfurt’tan Las Vegas arasında gerçekleşmiş: 19.512 kilometrelik yol ile 4805 kg karbon salımı gerçekleşmiş.
  • En az mesafe ise Frankfurt’tan Londra’ya Uluslararası Adalet Araştırmaları Derneğin’deki (ISJR) bir konuşma için 730 kilometrelik bir uçuş ile alınmış. Bu uçuşta 394 kg karbon salınmış.

Diğer veriler ise uluslararası konferans, buluşma, konuşma için yapılan tren yolculuklarını gösteriyor. 2009-2019 yılları arasında yedi tren yolculuğu ile toplamda 9.760 kilometre yol gidilmiş ve sonucunda 372 kg karbon salımı gerçekleşmiş. Bu miktarlar orta büyüklükte bir otomobil ile ortalama 2.480 kilometre yola eş değer. Bir kişi için sürdürülebilir bir yıllık karbon iklim bütçesi ise yaklaşık 2.300 kg.

  • Landau’dan Cenevre’ye 2017 yılında yapılan yolculuk en az mesafe olarak kayıtlara geçmiş. 1000 kilometrelik yolculuk sonucunda 38 kg karbon salımı gerçekleşmiş.
  • 2019 yılında ise Landau’dan Viyana’ya 1600 km ile 60.8 kg karbon salımı ile en yüksek salım miktarı gerçekleşmiş.

Önceki Haberler

Kadınlardan Cengiz Holding’e Karşı Eylem: “Talana Hemen Son Ver!”

Kazdağları’nda altın-bakır madeni için katledilen 1 milyon ağaca tepki göstermek üzere bir araya gelen kadınlar,…

23 Aralık 2024

Müsilaj Bilim Kurulu Bir Araya Geliyor

Marmara'daki müsilaj tehdidinin büyümesi üzerine Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik…

23 Aralık 2024

2024’te 600 bine Yakın İmza İklim Kriziyle Mücadele için Atıldı

Türetim Ekonomisi Derneği & Change.org Türkiye İklim Programı 2024 Değerlendirmesi Raporu yayımlandı. Rapora göre 65’ten…

23 Aralık 2024

Yeni Binalarda Yenilenebilir Enerji Zorunluluğu Yüzde 10’a Çıkarıldı

1 Ocak’tan itibaren yeni binaların kullandıkları enerjinin en az %10'unun yenilenebilir enerjiden karşılanması zorunlu olacak.…

20 Aralık 2024

ABD Trump’ın Gölgesinde Yeni Emisyon Azaltım Taahhüdünü Duyurdu

Joe Biden'ın yönetimi, Paris Anlaşması kapsamında seragazı emisyonlarını 2035 yılına kadar 2005 seviyelerinin %61 ila…

20 Aralık 2024

Mikroplastikler Akciğer ve Kolon Kanserine Neden Oluyor

Günlük hayatın büyük bir bölümünde insanların farkında olmadan hava, su ve gıda vasıtasıyla birçok mikroplastiğe…

20 Aralık 2024