;
Politika

İliç’te Altın Madeninin Altından Geçen Fay MTA Haritasından Silinmiş

CHP’li Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, MTA’nın Erzincan İliç’te bulunan Çöpler Altın Madeni sahasının altından geçen Ovacık fay hattı-Munzur segmentini resmi fay haritasından sildiğini açıkladı.

CHP’li Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Yaparsa AK Parti yapar!” dediği X paylaşımı ile Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün, Erzincan İliç’teki Anagold maden sahasının tam altından geçen Ovacık fay hattı-Munzur segmentini resmi fay haritasından sildiğini tespit ettiklerini açıkladı.

MTA’nın 2013 ve 2023 resmi diri fay haritalarını karşılaştıran Zonguldak Milletvekili, 2013 yılında MTA haritasında bulunan fay hattının 2023 yılında yayınlanan haritada olmadığını açığa çıkardı.

CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü yığın liçi sahasındaki çökme sonucu oluşan göçüğün ardından İliç’e gitmişti. Yavuzyılmaz, meydana gelen göçüğe ilişkin TBMM’de kurulan araştırma komisyonunda da bulunuyor.

Özhaseki: “İlk Defa Duyuyorum”

Candaş Tolga Işık’ın TV100’deki programına konuk olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kendisine “İliç’teki madenin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın direkt üzerinde olduğu doğru mu?” sorusunun yöneltilmesinin ardından, “İlk defa duyuyorum” dedi. Özhaseki, bu soruyu ihbar olarak kabul ettiğini ve araştıracağını belirtti.

Yanı sıra Bakan Özhaseki’nin yaşanan göçüğün ardından İliç’e gitmemesi de eleştirileri toplamıştı. Milletvekili Yavuzyılmaz 20 Şubat’ta bölgeden yaptığı X paylaşımında “Türkiye burada tarihinin en büyük çevre felaketlerinden birini yaşıyor. Milyonlarca ton ‘kimyasal atık içerikli malzeme’ doğaya saçılmış durumda. 7 gün geçti. 172 saattir AK Partili Çevre Bakanının bir zahmet bölgeye teşrif etmesi bekleniyor!” ifadelerine yer vermişti.

Sağlık Sebepleriyle İliç’e Gidemediğini Açıklayan Özhaseki Eleştirildi

21 Şubat’ta İliç’e giden Bakan Özhaseki ise bölgeye sağlık sebepleri nedeniyle erken gidemediğini açıkladı. Buna karşın CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, aynı gün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada yaşanan göçüğün ardından İstanbul ve Osmaniye’ye giden Özhaseki’yi eleştirdi.

CHP’li Başarır konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Mehmet Özhaseki, 14 Şubat’ta neredeymiş, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu ile Kentsel Dönüşüm İstişare toplantısı yapmış. 19 Şubat’ta neredeymiş? Osmaniye’de deprem konutları kura ve anahtar teslim törenindeymiş. Murat Kurum’un da bu Bakan’ın da çevreye ilişkin talanlarını biliyorum, talanlarına da bu ülke alışkın. Ama bir Bakan yalan söyler mi? ’13 Şubat’ta ameliyat oldum’ diyor, Türkiye’de infial yaratan, İliç’te bir facia meydana geliyor, 9 işçimiz hâlâ o toprağın altında çıkıp çıkmayacağı belli değil, bugün gidiyor, ‘Ameliyat oldum’ diyor. Peki, ameliyatlı bir şekilde İstanbul’da, Osmaniye’de oluyorsun da 8 gün sonra İliç’e gitmeye utanmıyor musun?”