Politika

İklim Öncüleri Türkiye’deki İklim Mücadelesini Dünyaya Anlattı

İklim Öncüleri, Ulusal Gençlik Konferansı sonucunda yayımladıkları raporu COP27’den önce gerçekleşen uluslararası bir toplantıda sundu.

İklim Öncüleri, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) resmi gençlik grubu olan YOUNGO çatısı altındaki LCOY “Local Conference of the Youth – Ulusal Gençlik Konferansı” etkinliğinin düzenlenmesine öncülük etti. Konferans Türkiye’de ilk kez organize edildi.

Konferans, İklim Öncüleri ve UNFCCC / YOUNGO ev sahipliğinde, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye sponsorluğunda ve İstanbul Planlama Ajansı desteğiyle hazırlandı.

Konferans sonunda final raporu yayımlandı.

Ortaya çıkan rapor, COP27 öncesi düzenlenen Conference of Youth’a (COY) iletildi ve uluslararası platformda yer aldı. İklim Öncüleri adına COY’a katılan Elif Sarah, Türkiye’de iklim mücadelesini ve İklim Öncüleri’ni dünyaya anlattı.

Sarah şunları söyledi: “Bu yıl Sharm El-Sheikh’te düzenlenen 17. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Gençlik Konferansına Türkiye temsilcisi olarak katıldım. 140’tan fazla ülkeden gelen ve iklim krizi adına çalışmalar yapmakta olan birçok genç delege ile tanışma fırsatı buldum. Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Gençlik Federasyonu Su ve İklim Koalisyonu, UNICEF, UNFPA gibi birçok farklı örgütün çalıştayında iklim krizinin gençler üzerindeki etkileri, NDCler, sürdürülebilir tarım, iklim krizi ve sağlık gibi konularda Türkiye’yi temsilen katkı sundum. Ayrıca tanıştığım delegelere Türkiye’de düzenlediğimiz LCOY sonucu yazdığımız raporu sunma fırsatı yakaladım. Başka ülkelerde yazılan raporlar sayesinde de iklim krizinin bölgesel olarak etkilerini ve bu konularda çalışan gençlerin perspektifini çok daha iyi anlayabildim” dedi.

Final raporu, Türkiye’de iklim ve çevre alanında mücadele yürüten çocuk ve gençlerin sesinin ulusal & uluslararası olarak duyulması için büyük önem taşıyor.

Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

LCOY Nedir?

Amacı, yerel olarak genç iklim eylemini destekleyecek ve uluslararası konferanslara girdi oluşturacak bir araç olmak. Yıllık BM İklim Konferansı olan Taraflar Konferansı’ndan (COP) hemen önce gerçekleşen uluslararası Gençlik Konferansı’nın (COY) ulusal bir versiyonunu temsil ediyor.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024