İklim krizinin etkileri Türkiye’nin farklı yerlerinde kendini gösteriyor. Konya’da bulunan Meke Gölü kurudu, Samsun’un Çarşamba Ovası’nda tarım kuraklık nedeniyle neredeyse imkansız hale geldi.
Karapınar ilçesinde bulunan ve “Dünyanın nazar boncuğu” olarak bilinen, kraterli yapıya sahip Meke gölü, zaman zaman yağışların azalması ve tarım için kuyulardan su çekilmesi sonucu yer altı su seviyesinin azalması nedeniyle kuruyor. Son hali görüntülenen gölde hiç su bulunmadığı gözlendi. Geçen Mayıs ayında gölde çok az su bulunuyordu. Ancak sıcaklıkların artmasıyla kalan su da buharlaştı. Ortasında 50 metrelik volkan konisi bulunan gölde normal zamanda 12 metre derinliğinde su bulunuyor.
TEMA Vakfı’nın 26 yıldır bölgede temsilciğini yapan Musa Ceyhan, eskiden gölün kuşların uğrak mekanı olduğunu, insanların gölü gezdiğini ifade etti. Ceyhan, “İklim değişikliği Meke’nin kurumasında önemli bir faktör”dedi. TEMA gönüllüsü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Göl, kaynak sularından besleniyordu. Maalesef kaynak suları da kurudu. Yeraltı sularını bilinçli kullanmamız lazım. İleride tek bir damla suya muhtaç olabiliriz. Bir defa daha böyle kuruduğunu söylüyorlar. Tekrar eski haline gelebilmesi için yeraltı sularının yükselmesi gerekiyor. Suyu çeken binlerce kuyu var. Yeraltı suları yükselmezse yarın öbür gün sulu tarım yapanlar da susuz kalabilir. Başka bir yerden su verilecekse bile bir an önce Konya Ovası’na bu suyun verilip buraların yeniden canlandırılması lazım.”
Önceki yıllarda sel felaketleri ile mücadele eden çiftçilerin, bu yıl da kuraklık ile mücadele etmesi gerekiyor. Özellikle sebze üretimi yapan çiftçilerin ve seracılıkla uğraşanların yaşadığı sıkıntıların en başında su sorunu geliyor.
Tarım ve Orman İlçe Müdürü Osman Akman, “Özellikle Denizler ve Sahil Mahallelerinde kanalların dahi kuruduğunu, sondaj sularının azaldığını tespit ettik. Çözüm önerilerini ilgili birimlere ilettik. Bu çözümler önümüzdeki yıllarda karşılaşacağımız kuraklık problemini aşmamıza yardımcı olur” dedi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…