Ekonomi

İklim Krizine Karşı En Savunmasız Ülkelerin Borç Ödemeleri Hızla Artıyor

Yeni bir raporda, iklim krizine karşı en savunmasız 50 ülkenin borç ödemelerinin, koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana iki katına çıktığı ve şu anda 30 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde olduğu ortaya kondu.

Borç Adaleti isimli kuruluş, küresel ısınmadan etkilenme riski en yüksek olan ülkelerin, hükümet gelirlerinin %15,5’ini dış alacaklılara ödediğini söyledi; bu rakam, COVID-19’dan önce %8’den azdı ve 2010’daki son en düşük noktada %4’tü.

Yardım kuruluşu, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan alınan verileri kullanarak, yeni raporunun yoksul ülkelerin iklim kriziyle mücadele tedbirlerine yatırım yapabilmesi için kapsamlı borç hafifletilmesine acil ihtiyaç duyduğunu gösterdiğini söyledi.

Borç Adaleti İcra Direktörü Heidi Chow, “Rekor düzeylerdeki borçlar, en savunmasız ülkelerin iklim acil durumuyla mücadele etme yeteneğini yok ediyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Borçları sürdürülebilir bir seviyeye indirmek için hızlı ve etkili bir borç hafifletme planına ihtiyacımız var. Zengin ülkeler, özel kredi verenlerin uluslararası borç hafifletme anlaşmalarında yer almasını sağlayacak kanunlar çıkararak üzerine düşeni yapabilir.”

Raporda yer alan 50 ülkenin dış faiz ödemelerinin %38’i özel borç verenlere, %35’i çok taraflı kuruluşlara, %14’ü Çin’e ve %13’ü diğer hükümetlere yapılıyor.

1990’ların sonu ve 2000’lerin ortasındaki iki tur kapsamlı borç hafifletme, yoksul ülkelerin borç yüklerinde keskin bir düşüşle sonuçlandı, ancak geri ödemeler 2010’larda istikrarlı bir şekilde arttı ve 2020’den itibaren hızla yükseldi.

Borç Adaleti, yeni borç krizinin çeşitli nedenlerini öne sürdü. Birincisi, pandeminin başlangıcında alacaklılar tarafından kabul edilen borç erteleme planının sona ermesi ve askıya alınan borçların artık geri ödenmesi gerekliliği.

Borçlular aynı zamanda küresel faiz oranlarının 2010’lardaki en düşük seviyelerden artmasından da etkilendi. Ayrıca ABD dolarının güçlü değeri, dış borç ödemelerinin (çoğunlukla dolar cinsinden olan) göreceli boyutunu artırdı.

Ülkelerin iklim finansmanı ve sürdürülemez borç seviyeleri de dahil olmak üzere iklim eylemini finanse etme becerisine odaklanan 10 günlük bir konferans Pazartesi günü Bonn’da başlıyor ve Borç Adaleti, kuraklıktan etkilenen Zambiya örneğinin eylem ihtiyacının altını çizdiğini söyledi.

Üç buçuk yıllık müzakerelerin ardından Zambiya hükümeti yakın zamanda özel kredi verenlerin tamamıyla olmasa da bazılarıyla yeniden yapılandırma anlaşması imzaladı.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024