Bilim

İklim Krizine Bağlı Olarak Okyanus Habitatları 2060’a Kadar Oldukça Farklılaşabilir

Daha farklı bir okyanus ekosistemi için yeni koruma hedeflerine ve stratejilerine ihtiyaç bulunuyor. 

Yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin okyanusları ve özellikle korunan alanları nasıl etkileyeceğini gösteriyor. Bilim insanları, iklim değişikliğinin okyanusları nasıl değiştirebileceğini belirlemek için bir dizi farklı ısınma senaryosu kullandılar.

Çalışmanın başyazarı Steven Mana’oakamai Johnson’a göre, “Her üç senaryoda da, okyanusun yarısından fazlasındaki koşullar yepyeni olacak, yani son 50 yılda olduğundan yeni ve kayda değer ölçüde farklı olacak.”

Okyanus, atmosfer ile arasındaki güçlü bağlar nedeniyle, fosil yakıt emisyonlarını emmeye devam edecek. Okyanusun iç kimyası, büyük deniz koruma alanlarının %97’si için güncellenmiş koruma önlemlerine gereksinim duyacak şekilde dönüşecek. Ve kontrolsüz iklim değişikliği, 2030’a gelindiğinde, ortamdaki asitlik artışına neden olabilir.

Halihazırda eşiğe çok yakın olan Tropikal ve Arktik sistemlerin, kimyasal bileşimlerinde aşırı değişimler yaşayan Büyük Set Resif’in içindeki korunan alanlarının ve Galapagos’un, bu yeni okyanus ortamlarını ilk önce sergilemesi muhtemel. 2060 yılına kadar, okyanusun neredeyse yarısının yeni koşullarla karşılaşmasını bekleyebiliriz. Ve yüzyılın sonunda, bu ortamların %87’si bugün onları bildiğimiz halinden sapmış olacak.

Çalışmanın yazarlarından James Watson, “Burada baktığımız şey, bütün bir çevrenin yok olma potansiyelinin olasılığı. Bazı yerlerde, bugün sahip olduğumuz ortamlar gelecekte var olmayacak. Buraları ziyaret edemeyeceğiz veya deneyimleyemeyeceğiz. Bu, yerine koyamayacağımız çevresel, kültürel ve ekonomik bir kayıp” dedi.

Sonuç olarak, bu dramatik değişiklikler, Johnson’ın ton balığı ile ilgili bir örnekte önerdiği gibi, bildiğimizden farklılaşmış bir okyanusla boğuşmak için muhtemelen yeni koruma hedeflerine ve stratejilerine ihtiyacımız olacağına işaret ediyor:

“Örneğin, ton balığı belirli okyanus koşullarında gelişir. Okyanus çok ısınırsa, ton balığı başka bir bölgeye gidebilir. Ülkeniz yiyecek veya geçim kaynağı olarak ton balığına bağımlıysa, bunun nasıl bir etkisi olacak? Veya korunan bir alanın yöneticisiyseniz ve artık bölgede olmayan bir türü koruyorsanız ne yaparsınız?”

Paylaş
Etiketler: iklim kriziokyanus

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024