İzmir’de bugün başlayan ve 30 Mart’a kadar sürecek “Gelecek İçin Karikatürler” sergisinin küratörü Bernd Pohlenz serginin dünyadaki iklim krizi üzerine panoramik bir manzara sunduğunu belirtiyor.
İzmir’deki Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), bugün (7 Ocak) başlayan ve 30 Mart’a kadar iklim kriziyle ilgili 100 eseri bir araya getiren uluslararası bir karikatür sergisine ev sahipliği yapıyor.
Dünyayı gezmesi planlanan serginin ikinci durağı İzmir’deki AASSM oldu. İlki Almanya’nın Dortmund kentinde açılan uluslararası sergi, 30 Mart tarihine kadar İzmirliler ve şehir dışından gelecek ziyaretçiler için kapılarını açtı. Sergi, iklim krizine dikkat çekmek için İsveçli iklim eylemcisi Greta Thunberg’in cuma günleri okulu boykot ederek İsveç Parlamentosu’nun önünde yaptığı “Gelecek için Cumalar” hareketinden esinle kurgulandı.
Sergide, beş kıta ve 35 ülkeden 100 karikatür bulunuyor. Karikatürler iklim krizine, çevre kirliliğine, denizdeki plastik yığınlarına, çöp dağlarına ve trafik karmaşasına dikkat çekiyor. Serginin afişi “Mona Greta”, karikatürist ve aynı zamanda serginin Menekşe Çam ile birlikte küratörlüğünü üstlenen Bernd Pohlenz tarafından tasarlandı. Sanatçı, hümanist ve doğa bilimci Leonardo da Vinci’nin ünlü resmi Mona Lisa ile Thunberg’in portresini birleştirdi.
İklim eylemcisi Greta Thunberg, “Gelecek için Cumalar” eylemiyle 2019’da dünyanın gündemine oturmayı başardı. Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede Thunberg’e destek eylemleri düzenlendi. Dortmund Belediyesi de bu eylemleri destekleyenler arasındaydı. “Gelecek için Karikatürler” sergisi de bu destek kapsamında doğdu. Belediye, Berlin merkezli dünyanın en büyük online karikatür arşivi toonpool.com ve karikatürist Bernd Pohlenz ile işbirliği yaparak 120 ülkeden 2500 sanatçının 300 bin çiziminden 100 karikatürü seçti. Seçki “Gelecek için Karikatürler” başlığı altında toplanarak uluslararası bir sergiye dönüştürüldü.
Serginin küratörü Pohlenz, İklim Haber’in sorularını cevapladı.
Ziyaretçileri bu sergi ile birlikte nasıl bir deneyim bekliyor? Neler ile karşılaşacaklar?
Sergi, dünyadaki iklim krizi üzerine panoramik bir manzara sunuyor. Beş kıtadan sanatçıların katıldığı uluslararası ve dünya çapında bir proje. Birçok profesyonel karikatürist, genç kuşağa küresel iklim değişikliğinin acil sorunlarına karşı, Türkiye ve İzmir’de de olduğu gibi, “Gelecek İçin Cumalar” hareketi kapsamında örgütlenmeleri nedeniyle hayranlık duyuyor ve bu kuşağı destekliyor. Dünya çapında giderek artan sayıda insan, elbette buna birçok sanatçı da dahil, çocuklarının ve torunlarının yaşam alanlarının geleceği konusunda endişeli. Giderek daha fazla ebeveyn gelecek nesillere bırakacakları tehlikeli ve zararlı yüklerden dolayı suçlu hissediyor. Bu nedenle, tüm flora ve faunanın yararına yaşamak ve çalışmak konusunda temel değişiklikler yaratabilecek değişiklikleri gerçekleştirmeyi, çok geç olmaması şartıyla, talep ediyorlar. Karikatürist, çizer ve grafik tasarımcı gibi sanatçılar yaratıcılığın gücü ile çalışırlar. Sanat eserlerindeki vizyonları ve görsel yorumları, dünya çapındaki bir kamuoyu tartışmasını yeni tartışmalara dönüştürüyor. “Gelecek İçin Karikatürler” sergisi, ziyaretçilerini; sanatçıların düşünce tarzlarını, yansıttıklarını, uyarılarını ve umutlarını, sanat eserlerinde tehdit edici sahneler veya alaycılık ve ironi ile karakterize edilen karikatürleri deneyimlemeye davet ediyor.
Benzer sergiler genelde İstanbul’da düzenlenir. Neden bu sergi için İzmir’i seçtiniz? İzmir’i sizin için çekici kılan etken neydi?
İstanbul’u çok seviyorum ve bu harika eski metropolü birkaç kez ziyaret ettim! Ama aynı zamanda benim gibi sanatçı olan çok iyi Türk arkadaşlarım tarafından İzmir’de ağırlandım. Projeyi gerçekleştirmek için İzmir’de bulunan en yetenekli küratör ve yönetici Menekşe Çam ile çalışmak benim için çok önemliydi, ona minnettarım.
İklim krizi, Türkiye’deki kamuoyunda çok tartışılmıyor ve adı dillendirilmiyor. Sergide yer alan Türkiyeli karikatüristlerin yaklaşımı nasıl oldu?
İklim krizi, Türk halkının büyük çoğunluğu için bakir bir alana girmek anlamına gelse bile, az sayıda Türk karikatürcünün ekolojik konular üzerinde çalıştığı bir gerçek. Karikatüristler yaklaşan eğilimler için en açık olanlardır ve birçoğu dünya çapında yeni gelişmeler bağlamında öncüdür. Bu nedenle insanlara geleceğin kapısını açarlar. Bununla birlikte, bilimsel gerçeklere dayanarak, hiçbir ülkenin iklim değişikliğinden kaçamayacağını da söylemeliyim.