Bilim

İklim Krizi Marmaris Semenderini Tehdit Ediyor

Akdeniz Koruma Derneği, dünyada sadece Muğla’da yaşayan Marmaris semenderinin yaşam alanlarının önümüzdeki 50 yılda %62 daralabileceğini öngörüyor.

Akdeniz Koruma Derneği’nin (AKD) çalışması kapsamında iklim değişikliğinin artan etkileri temel alınarak yapılan modellemeye göre, Marmaris semenderinin yaşam alanının 2050’de %9 ve 2070’de %62 oranında daralabileceği tespit edildi. Başta orman yangınları, yapılaşma ve kirlilik olmak üzere diğer tehditlerin, bu senaryonun gerçekleşme hızını ve boyutunu artıracağı düşünülüyor.

Modelleme çalışması, iklim değişikliğinin Marmaris semenderi üzerindeki etkilerinin izlenmesi ve gelecek senaryolarının belirlenmesi konusunda Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ile gerçekleştirildi. Bu çalışma, Akdeniz Koruma Derneği’nin koruma ve farkındalık oluşturma planlarına da yön veriyor.

Derneğin bilim danışmanı ve Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kerim Çiçek, “Yaptığımız gözlem ve çalışmalar neticesinde gelecek 50 yılda Marmaris semenderinin yaşam alanlarının büyük bir kısmının yoğun arazi kullanımı, dönüşümü ve iklim değişikliği nedenleri ile azalacağını öngörüyoruz. Bu nedenle türün yaşam alanlarının mevcut durumunun korunması ve küresel iklim değişikliğine karşı ulusal ve bölgesel önlemlerin alınması, Marmaris semenderinin varlığını sürdürmesi için önemli adımlar olacaktır” dedi.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

AKD Proje Yürütücüsü Dilara Arslan ise “Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin yayınladığı rapora göre tüm dünyada son 500 yılda 800’den fazla tür yok oldu. Dünya üzerinde keşfedilen amfibi türlerinin ise % 42’si yani yaklaşık her iki kurbağa türünden birinin nesli tehdit altında. Bu türlerin yok olmasının pek çok nedeni var ancak en temel nedeni insan faaliyetleri oluşturuyor. İklim değişikliğinin son yıllarda artan etkisi, yazık ki pek çok türün yaşamı için tehdit düzeyini arttırdı. Marmaris semenderinin dünyanın yok olan türler listesine eklenmemesi için son üç yıldır Ege Üniversitesi, Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürlüğü, Marmaris Milli Parklar Müdürlüğü ve Marmaris Belediyesi ile birlikte çalışıyoruz. Bu çalışmalar, Marmaris semenderini Marmaris’in sığla ağacı gibi bayrak türlerinden biri haline getirdi. Türün korunabilmesi için bireysel davranış değişiklikleri son derece önem taşıyor. Bunun için otlatma, arıcılık faaliyetleri yürütenler başta olmak üzere Marmaris ve civar köylerinde yaşayan Marmarislilerle birlikte hareket etmeyi önemsiyoruz” diye konuştu.

Marmaris Semenderi (Lyciasalamandra flavimembis), Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin yayınladığı Kırmızı Listede “Tehdit altında (EN)” kategorisinde yer alıyor. Kuyruklu kurbağalardan olan bu tür, kuyruğunun olması nedeniyle kertenkeleler ile karıştırılıyor. Dış görünüşleri kertenkeleye benzemekle birlikte derilerinde pul ve plaklar bulunmuyor.

Akdeniz Koruma Derneği, Rufford Vakfı’nın desteği ile hayata geçirdiği “Nesli Tehlike Altında Olan Marmaris Semenderinin İzlenmesi ve Popülasyon Dinamiklerinin Araştırılması Projesi” ile türün önümüzdeki 50 yılda değişimini ortaya koyan modellemeyi yaptı.

Önceki Haberler

Geleceğin Zirvesi Fosil Yakıtlar Konuşulmadan Olmaz!

BM’ye üye devletler, STK’lar, bilim insanları 22-23 Eylül’de düzenlenecek Geleceğin Zirvesi’nde küresel zorlukların çözümüne yönelik…

6 Eylül 2024

Afşin Elbistan A Termik Santralı’na 2 Yeni Ek Ünitenin Sağlık Maliyeti 88 Milyar TL’ye Ulaşacak!

Yeni bir çalışmanın sonucuna göre, Afşin Elbistan A Termik Santralı’na yapılacak iki ek üniteden kaynaklanacak hava…

6 Eylül 2024

2024 Yazı Tarihin En Sıcak Yazı Olarak Kayıtlara Geçti

Copernicus'un raporunda, 2024'ün kayıtlardaki "en sıcak yıl" olma olasılığının giderek arttığı da kaydedildi.  Avrupa Birliği'nin…

6 Eylül 2024

Doğu Kafkasya’dan AB’ye Yeşil Enerji Sağlamak için Yeni Bir Girişim Başlıyor

Azerbaycan, Gürcistan ve iki AB ülkesi Doğu Kafkasya'dan Avrupa Birliği'ne (AB) daha fazla yenilenebilir enerji…

6 Eylül 2024

İklim Değişikliği 400 Milyon Öğrencinin Eğitimden Mahrum Kalmasına Neden Oldu

Dünya Bankası’nın yeni bir raporuna göre, 2024 yılında 10 yaşında olan bir çocuk, 1970 yılında…

5 Eylül 2024

Veri Merkezleri Karbon Emisyonunda Patlamaya Neden Olacak

Yeni bir araştırmaya göre teknoloji devlerinin küresel veri merkezleri 2030 itibarıyla, 2,5 milyar metrik tonluk…

5 Eylül 2024