Uzmanlar, Pekin’deki 2022 Kış Oyunları’nın başlamasından bir hafta önce yayımlanan bir raporda, iklim değişikliğinin, koşulları sporcular ve katılımcılar için çok daha tehlikeli hale getirerek Kış Olimpiyatları’nı ve kar sporlarının geleceğini tehdit ettiği konusunda uyardı.
4 Şubat’ta başlayacak olan Pekin Oyunları, kayak pistlerini örtmek için 100’den fazla kar jeneratörü ve 300 kar yapma tabancası kullanarak %100 yapay kar kullanan ilk Kış Olimpiyatları olacak.
İngiltere’deki Loughborough Üniversitesi’ndeki Spor Ekoloji Grubu araştırmacıları ile Protect Our Winters çevre grubu tarafından yazılan raporda, “Bu, yalnızca yoğun enerji ve su kullanımı ile erimeyi yavaşlatmak için sıklıkla kimyasallar kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda birçok sporcunun potansiyel olarak tehlikeli olduğunu söylediği bir yüzeye sebep oluyor” denildi.
Araştırmaya göre, doğal olarak kurak iklimlerde yer alan iki ortak ev sahibi şehir olan Pekin ve Zhangjiakou, kar makinelerinde donmuş, tahmini 49 milyon galon kimyasal olarak arıtılmış su kullanabilir.
Çin, sürekli kar yapımında, yalnızca doğal yağış ve geri dönüştürülmüş su kullandığını iddia etse de, yüksek su kullanım oranının, bölgenin zaten kıt olan kaynakları üzerinde ek baskı oluşturacağına dair endişeler de var.
Doğal kar, bazı bölgelerde daha az rastlanır hale geliyor ve iklim değişikliğinin bir sonucu olarak kar yapımı için su mevcudiyeti düşüyor ki bu da küresel ölçekte kar sporu endüstrisini riske atıyor.
Araştırma, “Düzensiz kar mevsimlerinde gezinmek ve düşük seviyelerdeki tatil yerlerinin hızla erimesi artık norm haline geldi. Risk açık: İnsan kaynaklı küresel ısınma, kış sporlarının uzun vadeli geleceğini tehdit ediyor. Kış Olimpiyatları için iklimsel olarak uygun ev sahibi mekanların sayısını da azaltıyor” diyor.
Araştırmacılar, Fransa’daki Chamonix’in 1924’te ilk oyunlara ev sahipliği yapmasından beri Kış Olimpiyatları için kullanılan 21 bölgenin, 2050 yılına kadar sadece 10’unun bir etkinliğe ev sahipliği yapmak için “iklim uygunluğu” ve doğal kar yağışı seviyelerine sahip olacağını tahmin ediyor.
Chamonix artık Norveç, Fransa ve Avusturya’daki bölgelerle beraber “yüksek riskli” olarak derecelendirirken, ABD’deki Vancouver, Sochi ve Squaw Vadisi ise “güvenilmez” olarak kabul ediliyor.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…