Politika

İklim Krizi ile Mücadele için 1 Milyondan Fazla Kişi İmza Verdi

Türkiye’de toplumun iklim kriziyle mücadele talepleri ve bu taleplere verilen destek hızla artıyor. Şimdiye kadar iklim mücadelesi için 100’lerce imza kampanyası başlatıldı ve bu kampanyaları 1 milyondan fazla kişi imzaladı. Toplumun iklim alanında öne çıkan talepleri ve en çok imzalanan kampanyalar arasında orman yangınlarının önlenmesi ve zeytinliklerin korunması,  kömür madenleri ve termik santralların kapatılması, iklim afetleri ile mücadele ve gençlerin sağlıklı bir çevreye erişim hakkı yer alıyor.

Türetim Ekonomisi Derneği ile sosyal değişim taleplerinin adresi Change.org Türkiye işbirliğinde yürütülen İklim Programı, iklim krizi ile mücadele için yürütülen kampanyaları bir araya getirdi.

IPCC raporuna göre, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen bölgelerden biri tanesi Akdeniz Havzası ve Türkiye de bu bölgede yer alıyor. Uzmanlar, Türkiye’nin bulunduğu konum nedeniyle iklim değişikliği kaynaklı kuraklık, sel, aşırı sıcak hava dalgaları gibi afetlerden halihazırda etkilendiğini ve gelecekte de bu afetlere karşı kırılganlığının artacağını öngörüyor.

2023 Yılı Rekorlar Yılı

2023 yılı verilerine bakıldığında, 2023 yılı, 1475 aşırı hava olayıyla Türkiye’de tüm zamanların en çok aşırı hava olayı yaşanan yılı olarak kayıtlara geçti. ​​2023 yılında en tehlikeli ekstrem olaylar %38 ile şiddetli yağış ve sel, %23 ile fırtına, %16 ile dolu, %6 ile yıldırım düşmesi, %6 ile şiddetli kar, %5 ile heyelan ve %2 ile hortum oldu. 2023 yılı ortalama sıcaklıkları, tüm bölgelerde uzun yıllar ortalamalarının (1991-2020) üzerinde gerçekleşti. 30 yıl önce 1300 civarı yangın çıkarken 2023 yılında 2579 adet yangın çıktı, bir önceki seneye göre 400’den fazla yangın yaşandı. Ayrıca, 2023, aynı zamanda, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olarak tarihe geçti.

İklim Afetleri Can ve Ekonomik Kayıplara da Sebep Oluyor

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu’na (ESCAP) göre 1970-2021 yılları arasında Türkiye’de meydana gelen seller 2,8 milyar dolar zarara neden oldu, meydana gelen sellerde 758 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca Türkiye’de yaşanan kuraklık nedeniyle ortaya çıkan zarar GSYH’nın %1,2’si olarak hesaplandı.

Halk İklim Krizi Konusunda Endişeli

İklim krizinin etkileri halk tarafından da endişeyle karşılanıyor. İklim Haber ve KONDA Araştır­ma’nın yaptığı “Türkiye’nin İklim Değişikliği Algısı ve Enerji Tercih­leri 2022” araştırmasına göre her 10 kişiden sekizi iklim değişikliği konu­sunda endişeli olduğunu ifade etti. Ayrıca, araştır­maya katılanların %78’i iklim değişikliğinin insan faaliyetlerinin sonucunda ortaya çıktığını belirtti.

İklim Krizi ile Mücadele için 1 Milyon İmza

Türetim Ekonomisi Derneği & Change.org Türkiye İklim Programı Yöneticisi Yaz Güvendi, son 3 yılı aşkın süredir Change.org platformunda iklim krizi konusunda başlatılan kampanyalara gelen imza sayılarının 1 milyonu aştığını belirterek başta gençler olmak üzere her kesimden iklim değişikliğine karşı harekete geçme talebinin de arttığını vurguladı. Son 3 yılda 400’den fazla kampanya başlatıldığını ve birçoğunun güçlü bir etki yarattığını veya başarıya ulaştığını belirtti. En çok imza alan konular ise, zeytinliklerin ve ormanların korunması, kömür madenlerinin kapatılması, orman yangınları ve afet dirençli kentler, plastik ve gençlerin gelecek hakları için talepleri oldu.

Değişim Talepleri Arasında Ormanların Korunması ve Madenler Ön Planda

Türetim Ekonomisi Derneği ve Change.org Türkiye, iklim kriziyle mücadelede bireyler ve sivil toplum kurumları tarafından başlatılan ve 1 milyon imza getiren iklim kampanyalarını Change.org/iklim adresinde bir araya getirdi. Türkiye’nin iklim mücadelesini güçlendirmeye ve farkındalık yaratmaya yönelik kampanyalar arasından son bir senede İkizköy Akbelen’de Kömür Madenini Durdurun, Türkiye’nin iklim hedefi yenilensin, ekonomi güçlensin!, İklim Dostu Kentler İçin İklim Dostu Adaylar İstiyoruz, Anneanne, Babaanne ve Dedelerimizi Koru. Aşırı Sıcaklarla Mücadele Et,Her Yıl Daha Çok Yanıyoruz. Artık Önlemler Eksiksiz Alınsın, Molozlar ve Diğer Atıklar Çevre ve Sağlık Felaketine Sebep Olmasın, Afşin-Elbistan’da Termik Santral İstemiyoruz, Deprem Bölgesinde Nükleer Tehlikeyi Durdur, İklim Krizi ile Mücadelede Kadının Adını Unutma gibi taleplerin dile getirildiği kampanyalar öne çıkıyor.

Paylaş

Önceki Haberler

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024

Karadeniz İnsan Kaynaklı En Büyük Felaketlerden Biri ile Karşı Karşıya

Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…

17 Aralık 2024

Trump’ın Geçiş Ekibi Biden’ın Elektrikli Araç Politikalarını Sonlandıracak

Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…

17 Aralık 2024

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024