Bilim

İklim Krizi İçme Suyu Kaynaklarını Ciddi Ölçüde Tehdit Ediyor

Yeni bir araştırmaya göre iklim krizi, dünya genelindeki göllerde oksijen seviyelerinde düşüşe neden olarak vahşi yaşamı “boğuyor” ve içme suyu kaynaklarını tehdit ediyor.

Okyanuslarda düşen oksijen seviyeleri zaten daha önce tespit edilmişti, ancak yeni araştırmalar göllerdeki düşüşün son 40 yılda üç ila dokuz kat daha hızlı olduğunu gösteriyor. Bilim insanları, oksijen seviyelerinin derin sularda %19, yüzeyde ise %5 düştüğünü buldu.

Balıklar, böcekler, kuşlar ve diğer hayvanlar açısından zengin olan tatlı su habitatları 1970’den bu yana vahşi yaşam popülasyonlarının %84 oranında düşmesiyle şimdiden büyük zarar gördü. Küresel ısınma ve kirliliğe ek olarak, nedenler arasında suyun tarım için aşırı kullanımı da var.

Nature’da yayımlanan çalışmanın bir parçası olan ABD’deki Rensselaer Politeknik Enstitüsü’nden (RPI) Prof. Kevin Rose şunları söyledi: “Tüm karmaşık yaşam oksijene bağlıdır ve bu nedenle oksijen seviyeleri düştüğünde, birçok farklı türün yaşam alanını gerçekten azaltırsınız.”

İncelenen göllerin çoğu Avrupa ve ABD’de ılıman bölgelerde ancak daha yüksek enlemlerden, kutuplara daha yakın ve Afrika’daki tropik göller için de birkaç kayıt mevcut. Her iki durumda da diğer göllerde olduğu gibi oksijenin düştüğü tespit edildi.

The Guardian’a konuşan Alfred-Wegener-Enstitüsü’nden Prof. Hans-Otto Poertner, şunları belirtti: “Yeni çalışma, gezegenin sınırlı tatlı su depolarında neler olduğuna dair çok ihtiyaç duyulan küresel bir perspektif sunuyor. Küresel akıntıların hala derin sulara oksijen sağlayabileceği okyanuslara kıyasla izole ve küçük göllerin sağlığı birinci derecede endişe kaynağı.”

Paylaş
Etiketler: göliklim krizi

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024