Isınma ve habitat kaybı, kuşları ve memelileri bitkilerin takip edemediği daha serin alanlara yönlendiriyor.
Bir araştırmaya göre, tohum yayan hayvanların azalması, bitkilerin iklim değişimine uyum sağlama yeteneğine zarar veriyor.
Tüm bitki türlerinin neredeyse yarısı, tohumlarını yaymak için hayvanlara bağımlı, ancak bilim insanları, hayvanlar daha serin bölgelere göç etmeye zorlandıklarında, bitkiler bu rotayı takip edemediği için bu bitkilerin yok olma riskiyle karşı karşıya kalabileceğinden korkuyorlar.
Araştırmacılar, hayvanlar küresel ısınmadan etkilenen alanları terk ettiğinde ne olacağını incelemek adına dünya çapında 400’den fazla tohum dağıtma ağından gelen verilerle makine öğrenimini kullandılar.
Bu bitkilerin iklim değişikliğine uyum sağlama kapasitesinin küresel olarak şimdiden %60 oranında düştüğünü buldular. Araştırmacılar, bunun bazı türlerin kalıcı olarak kaybolmasına yol açabileceği konusunda uyarıyor.
“Journal Science dergisinde yayımlanan makalenin baş yazarı, Texas’daki Rice Üniversitesi’nden ekolojist Dr. Evan C. Fricke, “Bu projenin amacı, bu türleri ekosistemlerinden çıkardığımızda ne kaybedeceğimizi anlamak. Örneğin, kuşlar ve memeliler genellikle habitat kaybı ve doğrudan kullanımdan çok etkilenir, ancak tohum yayıcı olarak önemli bir rol oynarlar. Kuşların ve memelilerin azalmasının, bitkilerin iklim değişikliğine ayak uydurabilmesi için ne anlama geldiğini anlamak istedik” dedi.
Fricke, “İklim değişikliği ile kuş ve memeli biyoçeşitliliğinin küresel boyutta düşüşü sıkı bir şekilde birbiriyle ilintili. Çalışma, biyoçeşitliliğin küresel ölçekte azalmasının, ormanların ve diğer bitki topluluklarının iklim değişikliğiyle başa çıkma konusundaki küresel direncini riske attığını gösteriyor” dedi.
Araştırma, bitkilerin hayatta kalması için tohum dağılımının ne kadar önemli olduğunu inceledi.
Çalışmaya dahil olmayan East Anglia Üniversitesi’nden Prof. Carlos Peres, “Bitkiler, doğaları gereği oldukları yerde kalırlar, bu nedenle tohum ve polen taşımak için her zaman hayvanlara güvenmek durumundalar. Yine de insanlar tohum dağıtıcıları sistematik olarak yok olmaya
Rapor, bitki topluluğunu eski haline getirmek için bitkiler ve biyoçeşitlilik için yararlı olan habitatlara daha fazla yer verilmesi de dahil olmak üzere çözümler de sundu.
Deloitte Türkiye Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Murat Günaydın, Bakü’deki COP29 konferansı boyunca yürütülen müzakerelerde geleneksel finansman…
Kömürden çıkışın adil olması ve toplumsal destek görmesi için refah kayıplarının net olarak hesaplanması ve…
2024 senesi hem küresel olarak hem de Türkiye için kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu.…
Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nda yapımı planlanan ve bir yandan dolgu faaliyetleri sürdürülen Edremit Tarıma…
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…