Bilim insanları, küresel ısınmanın doğal hava olayı El Nino’yu güçlendirdiği, bu durumun da halihazırda ısınan gezegeni daha da sıcak hale getirdiğini söyledi.
1901 yılından bu yana meydana gelen 33 El Nino‘yu inceleyen Hawaii Üniversitesi’nden bilim insanları, Büyük Okyanus‘un Ekvator bölgesini ısıtan ve yerküre çapında aşırı hava koşullarını tetikleyen El Nino’ların, 1970’lerden bu yana sıcak sularda daha batıda oluştuğunu ve bu durumun, El Nino’yu güçlendirdiğini gözlemledi.
Uzmanlar, güçlü El Nino’ların, Avustralya ve Hindistan gibi ülkelerde kuraklığa, Kaliforniya gibi yerlerde de sellere zemin hazırlayabileceğine işaret ederken, araştırma ekibinin lideri Bin Wang, dünyada yeni ortalama sıcaklık rekorlarının kırıldığı 1982, 1997 ve 2015’deki üç “süper” El Nino’nun batıda başladığına dikkati çekti.
Araştırmada, 1978’den önce 14 El Nino’dan 12’sinin doğuda, 1978’den sonraki 11’inin daha orta kesimde ya da batıda oluştuğu bulgusu elde edildi.
Çalışmanın ayrıntıları “Proceedings of the National Academy of Sciences” dergisinde yayımlandı.
El Nino sırasında Büyük Okyanus’ta daha fazla, Atlas Okyanusu‘nda ise daha az kasırga meydana geliyor. Birleşmiş Milletler’in yaptığı bir araştırmaya göre, 1997-1998 yıllarında etkili olan ve en az 32 milyar dolarlık zarara yol açan El Nino nedeniyle binlerce kişi, fırtına, sıcak hava dalgaları, sel ve kuraklık yüzünden yaşamını yitirdi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…