Hafta sonu Balıkesir Ayvalık’ta ve İzmir Dikili’de etkili olan fırtınadan sonra açıklama yapan Ekosfer Derneği, “İklim krizi durdurulamazsa aşırı hava olaylarının sayısı ve şiddeti artacak” uyarısında bulundu.
Ekosfer Derneği, Balıkesir Ayvalık’ta ve İzmir Dikili’de etkili olan ve ciddi hasara yol açan fırtına benzeri aşırı hava olaylarının sayısının son 10 yılda iki kat arttığını açıkladı.
Açıklamasında “İklim krizi durdurulamazsa aşırı hava olaylarının sayısı ve şiddeti artacak” ifadelerini kullanan dernek, bu gibi hava olaylarının 2020’de rekor kırdığına dikkat çekip şu verileri paylaştı: “Bilimsel çalışmalar, kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan iklim krizinin bir sonucu olarak aşırı hava olaylarının sayısı, sıklığı ve şiddetinde artış görüleceği konusunda bizleri uzun zamandır uyarıyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne ait veriler de bu uyarıların doğruluğunu gösterir nitelikte. 2020 yılında Türkiye’de 984 aşırı hava olayı görülürken, 2019 yılında bu sayı 935, 2018 yılında ise 840’tı.
“2010 yılında ise bu rakam neredeyse 2020’nin yarısı, 556 kadardı. 2020 yılında kaydedilen aşırı hava olaylarının %30’u şiddetli yağış ve sel, yüzde 27’si fırtına ve %23’ü dolu olmuştu.”
Ekosfer Derneği Kampanyalar Direktörü Özgür Gürbüz, “İklim krizini durdurmak veya yavaşlatmakta geciktiğimiz her yıl sorunu da büyütüyor” dedi ve şöyle devam etti:
“Her aşırı hava olayının kaynağı iklim krizi olmasa da iklim krizinin bu hava olaylarının sıklığını, şiddetini ve sayısını artırdığını biliyoruz. Daha önceki fırtınalara dayanan çatılarımız artık dayanmıyor. Kentlerde görmeye alışmadığımız dolu felaketleriyle yaşamak zorunda kalıyoruz. Hortumlar kıyılara ve iç bölgelere yaklaşmaya başladı. Hiçbiri tesadüf değil ve altyapı açısından iklim krizine hazırlık yapmayan kentlerde can ve mal kaybının daha büyük olması ne yazık ki kaçınılmaz.
Türkiye, Paris Anlaşması’nı onaylamaktan sokaklardaki tabelaları değiştirmeye kadar siyasetten uygulamaya, her alanda gerekeni yapmazsa bugün Ege’de gördüğümüz felaketin bir benzerini yarın başka bir bölgede göreceğiz.”
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…