Bilim

İklim Krizi Biyoçeşitlilikte Ani Kayıplara Neden Olabilir

Nature’da geçtiğimiz hafta yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, iklim krizi önümüzdeki yıllarda biyoçeşitlilikte ‘ani’ kayıplara neden olabilir.

İklim krizi, yaban hayatında yaşanan biyoçeşitlilik kaybını şiddetlendirebilir. Çarşamba günü Nature’da yayımlanan bir araştırmaya göre önümüzdeki yıllarda yaban hayatında ani kayıplar meydana gelebilir.

Geçtiğimiz yıl yapılan bir çalışma, insan kaynaklı kirlilikten yaşam alanlarının yok edilmesine kadar çeşitli nedenler sebebiyle bir milyona yakın türün neslinin tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştu. Bu yeni araştırma ise artan sıcaklıkların etkilerini de hesaba katıyor.

Araştırmada yer alan, University College London’da Biyoçeşitlilik ve Çevre Araştırmaları Merkezi’nden Alex Pigot, “İklim değişikliğinin yol açacağı biyoçeşitlilik kaybının yavaş yavaş gerçekleşmeyeceğini gördük. Kaygan bir zeminden ziyade uçurumun kenarında olmak gibi. Farklı zamanlarda farklı bölgeleri vuracak” dedi.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Hükümetler koronavirüs salgını ile mücadele ederken kampanyacılar, dönüm noktası yaratacak bir dizi zirveyle 2020’nin sönümlenen çevresel eylemi tekrar ayaklandıracak “süper yıl” olmasını umuyor. Ancak Ekim ayında Çin’de, Kasım ayında da Glasgow’da gerçekleştirilmesi planlanan BM biyoçeşitlilik ve iklim zirveleri 2021 yılına ertelendi.

Koronavirüs salgını ekolojik krizi gölgede bırakmış olsa da bir dizi çalışma, iklim krizinin neden olduğu ve yavaş ilerlediği düşünülen sürecin birden hızlanarak insanlar ve yaban hayatı üzerinde korkunç etkileri olabileceğinin altını çiziyor.

Nature’da yayımlanan son araştırma ise bu yüzyıl içerisinde, fosil yakıtların kullanımına devam edildiğinde, ekosistemlerdeki bozulmaların nerede ve ne zaman gerçekleşebileceğine dair bir tahminde bulunuyor. Araştırma, 1850 ila 2005 yılları arasındaki iklim verilerini, farklı coğrafyalardaki 30.652 kuş, memeli, sürüngen, balık ve yüzergezer hayvan türleriyle çapraz referanslandırdı.

Çalışmada yer alan araştırmacılardan, Cape Town Üniversitesi’nden Christopher Trisos “Bir bölgede sıcaklıklar türlerin daha önce hiç deneyimlemediği bir seviyeye çıktığında bahsi geçen türlerin nesli kesin olmamakla birlikte tükenebilir. Bu türlerin bu noktadan sonra yaşayabildiklerine dair bir verimiz yok” dedi.

Çalışma, tropikal okyanus türlerinin, Avustralya’da Büyük Set Resifi’nde yaşanan kitlesel mercan beyazlamasında yaşandığı gibi, 2030’dan önce yeni sıcaklık rejimleriyle karşılaşabileceğini ortaya koyuyor. Yüksek rakımlar ve tropik ormanlarda ise bunun 2050 yılında yaşanma riski var.

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025