İklim değişikliği ve diğer faktörlerden kaynaklanan kuraklık ve sıcaklık, Amazon Yağmur Ormanları’nın sisteminin çökmesine neden olabilir.
Bilim insanları yeni bir araştırmada Amazon Ormanları’nın yarıya yakınının 2050’ye kadar yok olma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Burada en önemli etken ise kuraklık ve sıcaklık gibi iklim değişikliği ile bağlantılı faktörler.
Araştırma, Amazon Ormanları’nın artan sıcaklıklar, aşırı kuraklıklar, ormansızlaşma ve yangınlardan kaynaklanan benzeri görülmemiş strese giderek daha fazla maruz kaldığını vurguluyor.
Amazonlar’ın %38’inin ağaçların kesilmesi, yangınlar ve aşırı kuraklık nedeniyle bozulduğunu belirten bilim insanları, 2050 yılına kadar Amazon’un mevcut orman örtüsünün %10 ila %47’sinin bu birleşik stres etkenleriyle karşı karşıya kalacağını tahmin ediyor.
Nature dergisinde yayımlanan çalışmanın başyazarı Brezilya’daki Santa Catarina Üniversitesi’nden çevrebilimci Bernardo Flores, “Bu dönüm noktasını geçtiğimizde belki artık hiçbir şey yapamayız. Orman kendiliğinden ölecek” dedi.
Uzmanlara göre, artan sıcaklıklar nem bölgesini tüketirken, yağmur ormanları sürekli olarak savanlara veya kontrol edilemeyen yangınlarda yanma olasılığı daha yüksek olan diğer bozulmuş ekosistem biçimlerine dönüşüyor. Bu dönüşüm, artık çoğu yangının çiftlik sahipleri veya çiftçiler tarafından körüklendiği Amazon için büyük bir değişime işaret ediyor. Toprak kurudukça, ABD’nin Batısı ve Kanada’nın kuru çam ormanlarında olduğu gibi daha fazla orman yangını yaşanabilir.
Nem seviyeleri bu şekilde düşmeye devam ederse, Amazonların kurak bir alana dönüşeceği tahmin ediliyor. Ekosisteminin büyük bölümü yağışlara bağlı olan Amazon Ormanları, dünyadaki oksijenin büyük bir kısmını ürettiği için “Dünyanın akciğeri” olarak tanımlanıyor.
Brezilya Çevre Bakanı Marina Silva geçen yıl Amazon’u kurtarmanın İkinci Dünya Savaşı sonrası Marshall Planı ile aynı ölçekte küresel bir çaba gerektirdiğini söylemişti.