Kategoriler: Bilim

İklim Krizi Afganistan’da Bir Yandan Ölümcül Selleri Bir Yandan Açlığı Körüklüyor

BM acil gıda yardım kuruluşu, Afganistan’ı son zamanlarda vuran yıkıcı sellerin muhtemelen önümüzdeki aylarda yoğunlaşarak etkilenen bölgelerde halihazırda kritik olan gıda güvensizliğini daha da kötüleştireceği konusunda uyardı.

BM Dünya Gıda Programı (WFP), kötüleşen iklim krizi nedeniyle istikrarsız hava koşullarının “normal hale gelmesiyle” halihazırdaki durumun daha da kötüleşeceğini söyledi.

Bu ayki alışılmadık derecede yüksek yağışlar, kuru bir kışın ardından geldi ve zemini suyu ememeyecek kadar sert hale getirerek büyük sellere yol açtı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, dağlardaki karların erimesine, nehirlerin taşmasına ve köylerin çamurla dolmasına neden olarak durumu daha da karmaşık hale getirdi.

WFP Afganistan Ülke Direktörü Hsiao-Wei Lee, “Bu topluluklar birbiri ardına gelen felaketlerle yeniden yoksulluğa itiliyor. Afganistan’da gıda güvenliğindeki son gelişmeler artık kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya” derken şöyle devam etti:

“Bu aileler hayatta kalabilmek için acil yardıma ihtiyaç duyuyorlar. Uzun vadede evlerini, topraklarını ve geçim kaynaklarını korumaya yardımcı olacak toplumsal altyapı yatırımları hızlı bir şekilde hayata geçmeli”

Geçtiğimiz haftalarda şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sel, Afganistan’ın kuzeybatısındaki Ghor ve Faryab vilayetlerinde ciddi yıkıma neden oldu. 130’dan fazla kişinin öldüğü, yüzlercesinin kaybolduğu, binlerce ev ve işyerinin yıkıldığı veya hasar gördüğü bildirildi. Hafta sonu Faryab’da ve komşu Sari Pul vilayetinde şiddetli yağış ve sel nedeniyle 17 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi de yaralandı.

Birçok köyün bağlantısının kesilmesi ve insani yardım kuruluşlarının etkilenen bölgelere ulaşmakta zorlanması nedeniyle erişim de büyük bir zorluk teşkil ediyor. Arama ve kurtarma operasyonları devam ederken, Afganistan’da büyüyen insani krize çözüm bulmak için daha fazla uluslararası destek ve müdahaleye olan acil ihtiyaç da artıyor.

Sellere anında müdahale eden WFP, çocuklara güçlendirilmiş bisküviler ve besin takviyeleri sağladı ve en çok etkilenen topluluklara ekmek dağıtmak için yerel fırınlarla birlikte çalıştı. Geçen haftanın sonuna doğru kurum, işlevsel pazar alanlarında gıda tayınları ve nakit yardımı dağıtmaya başladı.

WFP, acil gıda ve beslenme yardımı ve dayanıklılık oluşturma projelerini karşılamak üzere ek 14,5 milyon dolara ihtiyaç duyuyor. Gelecekteki felaketleri azaltmak için koruyucu duvarlar, barajlar ve sulama kanallarının inşası da dahil olmak üzere iklime uyum projelerine yatırım yapılıyor.

Bu arada siyasi cephede, BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, 18-21 Mayıs tarihleri ​​arasında Afganistan’ı ziyaret etti ve burada Taliban yetkilileri, Kabil’deki diplomatik topluluk üyeleri ve sivil toplum temsilcileriyle görüştü.

BM Sözcüsü Stéphane Dujarric’e göre, görüşmeler BM’nin 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde Katar’ın başkenti Doha’da düzenleyeceği Afganistan Özel Temsilcileri toplantısı üzerinde yoğunlaştı. Toplantı, Afganistan’la uluslararası etkileşimin daha tutarlı, koordineli ve yapılandırılmış bir şekilde artırılmasını amaçlıyor.

Dujarric, New York’taki olağan basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, “Fiili Dışişleri Bakanı Amir Khan Muttaqi’ye, yaklaşan Özel Elçiler toplantısına katılması için Genel Sekreter tarafından önceden bir davette bulunuldu” dedi. Taliban liderleri Şubat ayında yapılan toplantının son turuna katılmamıştı.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024