İklim kriziyle artan ekolojik sorunlara bir çözüm aramak için kampanya başlatmak isteyenlerin artık bütün adımları bir arada bulabileceği bir rehber var: İklim için Kampanyacılık Rehberi.
Change.org Türkiye tarafından hazırlanan İklim için Kampanyacılık Rehberi iklim krizi ile mücadele için harekete geçmek isteyen kurum veya kişilerin akıllarındaki “Nereden başlamalıyım? Kampanyam etkili olur mu? Olursa nasıl olur? Nasıl yaygınlaştırabilirim? Sorunu çözecek kişi veya kurumlara nasıl ulaşabilirim?” gibi tüm sorulara cevap veriyor.
Dünya liderlerinin, şirketlerin ve bireylerin iklim krizi ile mücadelede artık çok daha cesur adımlar atmaları konusunda kamuoyu oluşturmak için binlerce kişi ve sivil toplum girişimi Change.org Türkiye’de birçok kampanya yürütüyor. İklim alanındaki kampanyalarının etkinliğini artırmak için hazırlanan bu rehberde kampanyacılık nedir, kampanya yol haritası nasıl hazırlanır, iletişim stratejisi nasıl belirlenir ve imza kampanyasını yaygınlaştırmak için neler yapmak gerekir gibi başlıklar detaylı olarak anlatılıyor.
Change.org Türkiye İklim Programı Yöneticisi Yaz Güvendi ise rehber hakkında şunları söyledi: “Yıllardır çevre ve iklim alanında yürütülen çalışma ve kampanyaların değişim yarattığını görebilmek çok sevindirici. Change.org Türkiye olarak, Türkiye’de iklim krizine neden olan fosil yakıtların kullanılmasını durdurmak ve iklim krizini engellemek için başlatılan pek çok imza kampanyasına destek oluyoruz.
Son yıllara baktığımızda iklim ve çevre konularında başlatılan birçok kampanya olduğunu görüyoruz: İklim krizine neden olan kömürlü termik santrallar ve kömür madenlerinin planlandığı Çanakkale, Muğla, Adana, Kütahya, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Çanakkale, Denizli ve Eskişehir gibi illerimizde yaşayan kişiler tarafından pek çok kampanya başlatıldı. Ayrıca altı gençlik ekibi bir araya gelerek İklim Acil Durumu İlan Edilsin kampanyasını başlattı. Ormanların korunmasına yönelik hem kurumlar hem de bireyler tarafından başlatılan kampanyalar yüksek sayıda imzaya ulaştı ve bir kamuoyu yarattı. İklim için Gelecek Türkiye hareketi Türkiye’nin en geç 2030 yılına kadar kömürden çıkması için bir eylem planı açıklaması talebiyle bir kampanya başlattı.
Başarılar da aynı şekilde artmaya devam etti: 2020 yılında doğa koruma alanındaki başarılı kampanyaların sayısı ikiye katlandı. 2021 yılında en çok imzalanan 5 iklim kampanyasından 2’si başarıya ulaştı. Bu rehberin iklim alanında daha çok kampanyanın başlatılmasına ve başarıya ulaşmasına destek olacağını umuyoruz.”
İklim alanında çalışan inisiyatiflerin bir araya gelerek 2019-2022 yılları arasında yürüttükleri savunuculuk faaliyetlerinin parçası olarak açılan bazı imza kampanyaları ise şunlar:
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…