İklim Haber, IPCC’nin yayımladığı İklim Değişikliği ve Arazi Özel Raporu ile birlikte raporla ilgili iki adet tematik bilgi notu yayımladı.
IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) İklim Değişikliği ve Arazi Özel Raporu’nu yayımladı. Rapor, insanların neden olduğu seragazı emisyonlarının topraklara eşi benzeri görülmemiş zararlar verdiğini ve gıda güvencesini tehdit ettiğini ortaya koyuyor. Çalışma, arazi kullanımı ve iklim değişikliği konusundaki güncel bilimsel verileri bir araya getiriyor ve iklim değişikliğinin toprağın geleceği açısından ne anlam ifade edeceğini ve insan toplulukları üzerindeki etkilerini detaylarıyla ele alıyor.
İklim Haber ise raporla ilgili iki adet tematik bilgi notu hazırladı. “İklim Değişikliği ve Arazi Kullanımının Etkileri” adlı tematik bilgi notu, ilgili özel raporun ele alacağı kilit etkileri aktarmayı amaçlıyor. Aynı bilimsel literatürü kullanan bu analiz, iklim değişikliği konusunda dört temel başlığa odaklanıyor: Arazi-iklim etkileşimleri, arazi bozulumu, gıda sistemleri ve sıcaklık, kuraklık ve çölleşme. Her bir konu başlığının küresel etkileri vurgulanırken, bölgeler üzerindeki etkilerine de değiniliyor.
“Sürdürülebilir Arazi Yönetimi İklim Krizinin Çözümüne Nasıl Yardımcı Olabilir?” adlı ikinci tematik not ise, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlarken uyum, gıda güvenliği ve arazi koruma konularında birçok yan fayda sağlayabilecek bir dizi arazi temelli girişime ve bunların içerisinde en büyük azaltım potansiyeline sahip olan arazi yönetimi yaklaşımına odaklanıyor. Arazi temelli girişim örnekleri arasında toprak kalitesinin iyileştirilmesi, ormansızlaşmanın önlenmesi, ekosistemlerin onarılması, beslenme biçimlerinin sürdürülebilirliğinin artırılması ve çiftçilik ve tarım kaynaklı kirliliğin azaltılması bulunuyor. Bunlardan fayda sağlanması, olumsuz yan etkilerinin azaltılması ve verilecek ödünlerin saptanması ve kabul edilir olup olmadıklarının anlaşılması için dikkatlice kullanılmaları gerekiyor. Bu seçenekler dizisi içinde en büyük azaltım potansiyeline sahip olan arazi yönetimi yaklaşımı, zira arazi baskısını azaltırken diğer arazi sorunlarını da ele alıyor. Davranış değişiklikleri ve gıda zincirinde iyileştirilme yapılmasına odaklanan seçeneklerin de emisyon azaltım potansiyeli bulunuyor.
“İklim Değişikliği ve Arazi Kullanımının Etkileri” ve “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi İklim Krizinin Çözümüne Nasıl Yardımcı Olabilir?” adlı tematik bilgi notlarına buradan erişebilirsiniz.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…