COP29’daki iklim finansmanı anlaşmasına ilişkin yavaş ilerleme, çok büyük bir hayal kırıklığına neden oldu.
Uzmanlar, Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutma hedefine ulaşmak için 2030’a kadar, Çin hariç olmak üzere, gelişmekte olan ülkelere her yıl toplam 1 trilyon doların aktarılması gerektiğini söyledi.
Ancak müzakerelerin ilk haftasında sınırlı ilerleme kaydedildi ve uyum, emisyonların azaltılması ve önceki taahhütlerin yerine getirilmesi konusundaki görüşmeler neredeyse tıkandı.
Gelişmiş ülkeler iklim finansmanı konusunda ayak sürürken, çoğu özellikle iklim felaketlerine maruz kalan gelişmekte olan ülkeler ise giderek umutsuzluğa kapıldı.
WWF’nin küresel iklim politikası kıdemli danışmanı Mark Lutes, COP29’un ilk haftasının çok zor geçtiğini söyledi. Lutes, müzakerecilerin muhtemelen “çok zor siyasi meseleler” ortasında kendilerine verilen yetkilere bağlı kalmaları nedeniyle görüşmelerin durduğunu söyledi: “Bu zor sorunları çözenler her zaman bakanlardır.”
WWF’nin küresel NDC geliştirme lideri Shirley Matheson şunları söyledi: “Odada çok fazla hayal kırıklığı var. Çok fazla endişe var. Tarafların gerçekten bir araya gelip bu sorunu çözmesi gerekiyor.”
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…