COP29’daki iklim finansmanı anlaşmasına ilişkin yavaş ilerleme, çok büyük bir hayal kırıklığına neden oldu.
Uzmanlar, Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutma hedefine ulaşmak için 2030’a kadar, Çin hariç olmak üzere, gelişmekte olan ülkelere her yıl toplam 1 trilyon doların aktarılması gerektiğini söyledi.
Ancak müzakerelerin ilk haftasında sınırlı ilerleme kaydedildi ve uyum, emisyonların azaltılması ve önceki taahhütlerin yerine getirilmesi konusundaki görüşmeler neredeyse tıkandı.
Gelişmiş ülkeler iklim finansmanı konusunda ayak sürürken, çoğu özellikle iklim felaketlerine maruz kalan gelişmekte olan ülkeler ise giderek umutsuzluğa kapıldı.
WWF’nin küresel iklim politikası kıdemli danışmanı Mark Lutes, COP29’un ilk haftasının çok zor geçtiğini söyledi. Lutes, müzakerecilerin muhtemelen “çok zor siyasi meseleler” ortasında kendilerine verilen yetkilere bağlı kalmaları nedeniyle görüşmelerin durduğunu söyledi: “Bu zor sorunları çözenler her zaman bakanlardır.”
WWF’nin küresel NDC geliştirme lideri Shirley Matheson şunları söyledi: “Odada çok fazla hayal kırıklığı var. Çok fazla endişe var. Tarafların gerçekten bir araya gelip bu sorunu çözmesi gerekiyor.”
COP29’da katılımcılara hitap eden çocuklar, politika ve sözden daha fazlasına, eyleme geçilmesine ihtiyaç olduğunun altını…
Türkiye'nin yetersiz iklim hedeflerine karşı kararlılıkla mücadele eden genç iklim aktivistleri Atlas Sarrafoğlu, Seren Anaçoğlu…
Türkiye’den Galatasaray ve Fenerbahçe’nin katıldığı ittifak, iklim konusuna daha fazla hassasiyet gösterecek ve bununla ilgili…
COP29’un öne çıkan isimlerinden biri olan Almanya Kalkınma Bakanı Jochen Flasbarth, dünya artan krizlerle cebelleşirken,…
COP29 Başkanlığına ve bakanlara gönderilen açık bir mektupta azaltım, uyum ve kayıp ve zarar için…
İklim değişikliğiyle ilgili diplomatik gerilimler bu hafta Brezilya'da yapılan G20 zirvesi müzakerelerine de sıçradı. 20…