COP29’daki iklim finansmanı anlaşmasına ilişkin yavaş ilerleme, çok büyük bir hayal kırıklığına neden oldu.
Uzmanlar, Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutma hedefine ulaşmak için 2030’a kadar, Çin hariç olmak üzere, gelişmekte olan ülkelere her yıl toplam 1 trilyon doların aktarılması gerektiğini söyledi.
Ancak müzakerelerin ilk haftasında sınırlı ilerleme kaydedildi ve uyum, emisyonların azaltılması ve önceki taahhütlerin yerine getirilmesi konusundaki görüşmeler neredeyse tıkandı.
Gelişmiş ülkeler iklim finansmanı konusunda ayak sürürken, çoğu özellikle iklim felaketlerine maruz kalan gelişmekte olan ülkeler ise giderek umutsuzluğa kapıldı.
WWF’nin küresel iklim politikası kıdemli danışmanı Mark Lutes, COP29’un ilk haftasının çok zor geçtiğini söyledi. Lutes, müzakerecilerin muhtemelen “çok zor siyasi meseleler” ortasında kendilerine verilen yetkilere bağlı kalmaları nedeniyle görüşmelerin durduğunu söyledi: “Bu zor sorunları çözenler her zaman bakanlardır.”
WWF’nin küresel NDC geliştirme lideri Shirley Matheson şunları söyledi: “Odada çok fazla hayal kırıklığı var. Çok fazla endişe var. Tarafların gerçekten bir araya gelip bu sorunu çözmesi gerekiyor.”
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…