Ekonomi

İklim Finansmanı Teklifi Kabul Görmedi: “Gelişmiş Ülkeler Gezegenin Yanmasını İstiyor”

Zengin ülkelerin, yoksul ülkelere iklim değişikliği ile mücadelede her yıl 250 milyar dolar vermeyi teklif etmesi sert eleştirileri de beraberinde getirdi. Panama İklim Değişikliği Özel Temsilcisi Juan Carlos Monterrey Gomez, “Sanırım gelişmiş ülkeler gezegenin yanmasını istiyor” dedi.

COP29 Başkanlığı, gelişmiş ülkelerin, yoksul ülkelerin küresel ısınmanın kötüleşen etkileriyle başa çıkmasına ve emisyonlarını azaltmasına yardımcı olacak 250 milyar dolarlık yeni teklifini sundu. Taslak anlaşma aynı zamanda tüm kamu ve özel kaynaklardan gelen finansmanı da içerecek şekilde 2035 yılına kadar yıllık 1,3 trilyon doları bir araya getirmeyi amaçlayan daha geniş bir hedef belirledi.

Yoksul ülkeler ise kamu kaynaklarından en az 500 milyar dolarlık bir finansman talep ediyordu. Panama İklim Değişikliği Özel Temsilcisi Juan Carlos Monterrey Gomez, teklifin çok saçma olduğunu söylerken, “Sanırım gelişmiş ülkeler gezegenin yanmasını istiyor” diye konuştu.

“Zengin Ülkeler Paris Anlaşması’na İhanet Etme Yolunda”

Endişeli Bilim İnsanları’ndan İklim ve Enerji Programı Politika Direktörü, Dr. Rachel Cleetus ise, yıllık 250 milyar dolarlık cüzi bir iklim finansmanı teklifi ve 2035 gibi geç bir tarihte teslim edilecek bir son tarihle, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD dahil olmak üzere zengin ülkelerin Paris Anlaşması’na ihanet etmeye tehlikeli bir şekilde yakın olduğunu söyledi: “Bu miktar, düşük gelirli ulusların iklim değişikliğiyle mücadele için hak ettikleri sağlam ve umutsuzca ihtiyaç duyulan fonun yakınından bile geçmiyor. COP29’a gelirken temel talep güçlü, bilimle uyumlu bir iklim finansmanı taahhüdüydü; bu dehşet verici metin bunu sağlamakta tamamen başarısız.”

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına kadar her yıl 1 trilyon dolar iklim finansmanına ihtiyaç duyduğunu ortaya koymuştu.

Hindistan merkezli Enerji, Çevre ve Su Konseyi’nden kıdemli araştırmacı Dr. Vaibhav Chaturvedi, 2035’e kadar her yıl toplanması öngörülen 1,3 trilyon dolarlık rakamı en iyi ihtimalle bir aldatmaca olduğunu söylerken, “Gelişmiş dünyadan gelişmekte olan dünyaya sağlanan kaynakta 2035 yılına kadar yıllık 250 milyar USD’lik görünürdeki artış bile, yıllık ortalama %6 enflasyon hesaba katıldığında 2020 yılındaki 100 milyar dolar ile aynı. Hibe veya düşük maliyetli finansman bileşeni yok. Başkanlık tarafından nasıl tasvir edilirse edilsin, bu gelişmekte olan dünya için kötü bir anlaşma” dedi.

Nihai metnin bu gece veya sabaha karşı sunulması bekleniyor.

Önceki Haberler

Daha Güvenilir ve Etkin Gönüllü Karbon Piyasaları için İlk Adım Atıldı

Gönüllü karbon piyasalarını düzenleyecek kuralların standartlaştırılması, uzun süredir tartışma konusuydu. İklim Zirvesi’nde nihayet anlaşmaya varıldı…

26 Aralık 2024

Yenilenebilir Enerji 132 Milyar Dolarlık Gaz İthalatını Engelledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Demircan, yenilenebilir enerjideki yatırımlarla şu ana kadar 132 milyar…

25 Aralık 2024

Japonya Emisyonlarını 2035’e Kadar 2013 Seviyelerine göre Yüzde 60 Azaltacak

Japonya'nın çevre ve sanayi bakanlıkları, seragazı emisyonlarını 2035 yılına kadar 2013 seviyelerine göre %60 oranında…

25 Aralık 2024

Tarım ve Gıda Projelerine 68 Milyon Dolarlık Destek

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün desteğiyle 22 ülke biyoçeşitlilik kaybı, arazi bozulması, iklim değişikliği ve…

25 Aralık 2024

Siyah Giyen Adamlara Rağmen Doğa Korumak Mümkün mü?

Akdeniz Koruma Derneği’nin dün gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulu’na, dernek üyelerinin yeşil aklama iddiaları ve denetim…

24 Aralık 2024

İşçiler COP30’dan Adil Geçişe Yönelik Çözüm Talep Ediyor

Geçen ay Azerbaycan’da düzenlenen COP29’da fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına adil bir küresel geçişe yönelik…

24 Aralık 2024