COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in “üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel” olarak tanımladığı iklim finansmanına dair metne birçok ülke karşı çıkıyor.
İklim finansmanı hedefine ilişkin çok önemli metin, COP29’un başmüzakerecisi ve Azerbaycan dışişleri bakan yardımcısı Yalchin Rafiyev tarafından “üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel” olarak tanımlandı. Pek çok ülke bunun aksini düşünüyor.
Zorlu üst düzey müzakerelerin gerçekleştiği COP29’un ikinci haftasında kabul edilebilir bir metin üretme görevi, gelişmekte olan ülkelerin küresel ısınmanın kötüleşen etkileriyle başa çıkmak için umutsuzca ihtiyaç duyduğu fonun sağlanması açısından kritik öneme sahip.
Temel anlaşmazlıklar toplam finansmanın nereye ulaşması gerektiği ve ne kadarının kamudan, kredilerden ve özel finansmandan geleceği üzerinde yoğunlaşıyor.
Rafiyev, “Elbette bazı farklı görüşler var ve hâlâ yakınlaşması gereken bazı noktalar var” derken şöyle devam etti: “Bazı revizyonlar ve bazı kolaylaştırmalarla bu metin bir başlangıç noktası olmalı. Şu anda masada bulunan metin, kapsayıcı bir süreçte üç yıllık sıkı çalışmanın ürünü. Bu metne bir alternatif bulunmuyor ve herkes bunun farkında.”
Raviyev’e ayrıca, iklim değişikliğini “sosyalist bir yalan” olarak nitelendiren aşırı sağcı Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin ülkesini COP29’dan çekmesi ile ilgili de soru soruldu. Bunun BM ile Arjantin arasında “ikili bir mesele” olduğunu söyledi ve daha fazla yorumda bulunmadı.
Rafiyev, Fransa’nın üst düzey Fransız iklim yetkilisi Agnès Pannier-Runacher’in COP29’a katılımını iptal etmesiyle ilgili başka bir soruyla karşı karşıya kaldı. Bu, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in Fransa’yı Pasifik ada topraklarındaki iklim değişikliği endişelerini “acımasızca” bastırmakla suçlaması ve “Başkan Macron rejiminin” Yeni Kaledonya’da meşru protesto yapan vatandaşları öldürdüğünü iddia etmesinden sonra gerçekleşti.
Fransa, Ermenistan’ı Azerbaycan’a karşı savaşta destekledi, ancak COP’lara ev sahipliği yapan ülkelerin müzakerelerde tarafsız aracılar olarak hareket etmek için bu tür ikili anlaşmazlıkları bir kenara bırakmaları bekleniyor. Rafiyev de “Kapılarımızı herkese açtık ve hala açık” dedi.