Politika

İklim Değişikliğinin Türkiye’deki Halk Sağlığı Üzerindeki Risk Analizleri Yapılacak

İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu’nda iklim değişikliğinin doğrudan etki ettiği halk sağlığı ve tarım başta olmak üzere ilgili sektörlerde risk analizleri yapılması kararı alındı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında toplanan İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu’nda (İDUKK) yeni kararlar alındı. Bu çerçevede iklim değişikliğinin doğrudan etki ettiği halk sağlığı ve tarım başta olmak üzere ilgili sektörlerde risk analizleri yapılacak. Okullarda iklim değişikliği farkındalığı ve kapasitenin arttırılmasına yönelik Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yürütülecek.

Toplantıda ayrıca “2053 Türkiye’nin Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi” kabul edildi. Strateji planının detayları 11-22 Kasım arasında Azerbaycan’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) açıklanacak.

Toplantıda alınan kararlar şu şekilde:

1. Ülkemizin 2053 net sıfır emisyon hedefi ve yeşil kalkınma politikası doğrultusunda tüm paydaşların katılımıyla, sektörel stratejik hedeflerin, farklı sektörlere yönelik temel politikaların belirlenmesi ve yol haritasının oluşturulması amacıyla hazırlanan Türkiye’nin Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi’nin kabulüne ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (BMİDÇS) 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) açıklanmasına,

2. Stratejinin uygulamasının güçlendirilmesini sağlamak üzere:

– İklim değişikliğinin halk sağlığı ve tarım başta olmak üzere yaşamsal önemi haiz sektörlerde risk analizlerinin yapılmasına,

– Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisinin gerektirdiği yatırım ihtiyacının karşılanmasına yönelik iklim finansmanı çalışmalarının yapılmasına,

– Okullarda iklim değişikliğine yönelik farkındalık ve kapasitenin arttırılmasına yönelik Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yapılmasına

3. COP29 çerçevesinde Koordinasyon Kurulu üyesi ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak hazırlanan İklim Eylemi İçin Dijitalleşme Girişimi’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğinde icra edilmesi ve gerekli diplomatik hususların Dışişleri Bakanlığınca yürütülmesine karar verilmiştir.

Önceki Haberler

İklim Dezenformasyonuna Karşı BM Destekli Yeni bir Girişim Başlatıldı

Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…

25 Kasım 2024

Greta Thunberg Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı ile Bir Araya Geldi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…

25 Kasım 2024

Plastik Anlaşması için Müzakereler Başlıyor

175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…

25 Kasım 2024

Azerbaycan’daki COP29 İklim Zirvesinde Neler Yaşandı?

Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…

25 Kasım 2024

Türkiye Enerjide Pahalı, Kirli ve Dışa Bağımlılığı Artıran Bir Yola Girdi!

İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…

24 Kasım 2024

Suudi Arabistan Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Tartışmalarının İlerlemesini Engelledi

Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…

24 Kasım 2024