;
Bilim

İklim Değişikliğinin Tarım Üzerindeki Etkileri TAGEM Çalıştayında Tartışıldı

İklim değişikliğinden en fazla etkilenecek Akdeniz havzasında bulunan Türkiye’nin tarım ve gıda üretimine dair tartışmalar gün geçtikçe artıyor. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından düzenlenen çalıştayda da iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkileri ele alındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından “İklim Değişikliği ve Tarımsal Ekoloji Çalışmaları” çerçevesinde düzenlenen “3. İklim Değişikliğinin Tarım Üzerine Etkileri Çalıştayı”, 5-7 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Çalıştaya Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve TAGEM’e bağlı Araştırma Enstitülerinden uzman araştırmacılar ile Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kurnaz, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Lütfü Şen, Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Ortaş, Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Taşkın Öztaş, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selim Köksal, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Necip Tosun, Prof. Dr. Ela Atış ve Doç. Dr. Behiç Tekin, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlkay Dellal, Menemen Ziraat Odası ve özel sektörü temsilen AVEO Bilişim Mühendislik’ten toplam 59 uzman katıldı.

Çalıştay kapsamında; iklim değişikliği sürecinde atmosfer, iklim değişikliği senaryoları ve projeksiyonlar, iklim değişikliği sürecinde sürdürülebilir toprak ve su yönetimi, iklim kaynaklı tarımsal riskler ve uyum süreçleri ve iklim değişikliği ve tarımda yenilikçi yaklaşımlar konuları ele alındı.

Çalıştayın son gününde ise “İklim Değişikliği ve Tarımda Etkilenebilirlik, Uyum” ve “İklim Değişikliği ve Tarım Politikaları” konuları yapılan yuvarlak masa toplantılarında tartışıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, tarım sektörünün ekonomik ve sosyal açıdan ülke içindeki önemini hatırlatarak, Türkiye’nin iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek Akdeniz havzasında bulunduğunu vurguladı.

Kayacan, TAGEM Araştırma Enstitülerinin iklim değişikliğinin tarım sistemleri üzerine etkilerini ölçmeye ve tedbir almaya yönelik öneriler ve politikalar geliştirmek için tarım topraklarının ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, kuraklık, kurağa dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi, kısıntılı sulama programları, gen kaynaklarının korunması, yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımı, Endüstri 4.0, akıllı tarım ve teknolojileri ile ilgili bölgesel, ülkesel ve uluslararası ölçekte Ar-Ge çalışmaları yaptığını belirtti.

Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker de, “İklim Değişikliğinin Tarıma Etkileri” konulunu sunumunda, Tarım ve Orman Bakanlığı uygulamalarını anlattı.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi