Bilim

İklim Değişikliğinin Etkileri ile Yaşamak: Faturayı Kim Ödüyor?

Artan küresel sıcaklıklar, doğal değişkenlik sınırları dışındaki aşırı hava olaylarının sıklığını ve yoğunluğunu etkiliyor. Aşırı hava olaylarının yoğunlaşmasının tek nedeni olmasa da, iklim değişikliği üzerinde fosil yakıt kaynaklı etki olmasaydı, sıcak hava dalgaları, kuraklıklar ve seller gibi son olaylar aynı sıklık ve yoğunlukta gerçekleşmezdi.

Yapılan çalışmalar, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle sıcak hava dalgalarının artık daha güçlü ve daha olası olduğunu doğruluyor. Çalışmalar ayrıca iklim değişikliğinin, etkilenen bölgelerdeki insanlara ve mahsullere özellikle zarar veren eş zamanlı sıcak hava dalgaları ve seller de dahil olmak üzere bileşik olayların meydana gelmesine neden olduğunu gösteriyor.

İklim değişikliğine, enerjiyi emen, uzaya ısı kaybını yavaşlatan ve atmosferde ısıyı hapseden bir örtü görevi gören seragazlarının salımı neden oluyor. İnsan kaynaklı seragazı emisyonları fosil yakıtların (kömür, petrol ve doğal gaz) yakılması, ormansızlaşma ve tarım yoluyla atmosfere salınıyor.

Fosil yakıtlar , sanayi devriminden bu yana küresel karbondioksit emisyonlarının yaklaşık %69’unu oluşturuyor. Bunun %80’i Karbon Majörlerinin çıktısıdır.

2018 yılında araştırmacılar, yakıtların çevresel etkilerinin endüstri liderleri tarafından bilindiğinin belgelendiği 1965 yılından bu yana sadece 20 fosil yakıt şirketinin küresel karbondioksit (CO2) ve metan emisyonlarının üçte birinden (480 milyar ton CO2 eşdeğeri) sorumlu olduğunu bildiriyor.

Fosil yakıtların yakılmasını durdurmaya yönelik önemli çabalar gösterilmediği takdirde, Paris Anlaşması’nın hedefi olan 1,5 santigrat dereceyi aşma riskiyle karşı karşıya kalacağız ki bu da yeryüzü sistemlerinin iklimde büyük ve genellikle geri döndürülemez değişikliklere yol açacak bir iklim devrilme noktasına ulaşma ihtimalini artıracak. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) 2023 üretim açığı raporu, 2030 yılında ısınmanın 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılmasıyla tutarlı olacak fosil yakıt üretim miktarının iki katından fazlasının planlandığını ortaya koyuyor.

Giderek ısınan bir dünyanın ve beraberinde gelen aşırı hava olaylarının etkileri küresel olarak yaşanıyor, ancak özellikle düşük gelirli ülkeler için daha ağır. Araştırmalar, “küresel ısınmanın büyük olasılıkla küresel ekonomik eşitsizliği daha da kötüleştirdiğini” ortaya koyuyor. Tropikal ülkelerde kişi başına düşen GSYİH, iklim değişikliğinin olmadığı bir dünyaya kıyasla 1960’lardan bu yana dörtte bir oranında düştü. Küresel olarak, sıcaklıkta 1 santigrat derecelik bir artış GSYH‘ de %12’lik bir düşüşe yol açabilir.

Kirleten Ödesin!

Kirleten öder ilkesi, negatif dışsallıkların sorumluluğunu emisyon yapanlara, yani ürünleri sera gazı yayan fosil yakıt şirketlerine yükleyen ve yaygın olarak kabul gören bir uygulama. Bu ilke farklı yaklaşımlarla uygulanabilir. Bu yaklaşımlardan biri, karbon vergisi veya emisyon ticareti sistemi gibi politika araçlarıyla desteklenen bir “karbon fiyatı”. Diğer yaklaşımlar arasında aşırı karlar üzerinden alınan vergileri ve kayıp ve zarar maliyetlerini karşılamak için yasal olarak zorunlu ödemeler yer alabilir.

Karbonun sosyal maliyetine (tahmini ton başına 185 ABD doları kullanılarak) dayanarak, iklim bilimi ve politikası düşünce kuruluşu Climate Analytics, “en kirli düzine” Karbon Majörlerinin, 21 trilyon ABD doları kar elde ettikleri 1985-2018 yılları arasındaki üretim için yaklaşık 15 trilyon ABD doları ekonomik zarardan sorumlu olduğunu tespit etti.

Fosil yakıt şirketlerinin karları o kadar yüksek ki, Aramco, ExxonMobil ve Shell de dahil olmak üzere en büyük yedi karbon devinin 2022 yılındaki kazançları, 260 milyar ABD dolarına karşılık 497 milyar ABD doları ile o yıl için hesaplanan zararın neredeyse iki katıydı. Ve kazançlar artmaya devam ediyor. Saudi Aramco’nun CEO’su, 2022 gaz krizinin ardından şirketin 186 milyar ABD doları operasyonel nakit akışı ile “muhtemelen kurumsal dünyada kaydedilen en yüksek net gelire” sahip olduğunu iddia etti.

Fosil yakıt endüstrisinin emisyonlarını parasal iklim zararları tahminleriyle ilişkilendiren araştırmalar devam ederken, endüstriyi sorumlu tutma yaklaşımı yasal yollarla uygulamaya konuluyor. Aşırı hava koşulları ile fosil yakıt endüstrisi arasında giderek daha fazla yasal bağlantı kurulmakta, kayıp ve zarar için ödeme talep etmek üzere dava açılmakta ve yasal düzenlemeler yapılıyor.

Önceki Haberler

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024

WEF: Emisyonlar 2050 Net Sıfır Hedefi için Yeterli Hızda Azaltılmıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…

16 Aralık 2024

COP16 Kuraklık Çerçeve Anlaşmasını 2 Yıl Erteleme Kararı ile Sona Erdi

Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…

16 Aralık 2024

İklim STK’lardan Ortak Talep: Hizmet Amaçlı Binalarda Güneş Enerjisi Zorunlu Olsun

İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…

13 Aralık 2024

Çin Kömür Madenleri Kaynaklı Metan Emisyonlarını Azaltmak için Kuralları Sıkılaştırıyor

Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…

13 Aralık 2024