WWF-Türkiye, 22 Nisan Dünya Günü’nde, 2019 Uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın Türkiye ayağını başlattı. Geçen yıl Türkiye’den üç kentin katıldığı yarışmaya bu yıl daha fazla katılım bekleniyor. Yarışma, kentlerin, küresel ısınmayı 1,5 derece eşiğinde tutmak için iklim değişikliğine etkilerini azaltmalarını hedefliyor.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 22 Nisan Dünya Günü’nde Uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın 2019 dönemini başlattı. 22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak 1969 yılında San Francisco’da düzenlenen UNESCO Dünya Konferansı’nda dünyamızın karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla kabul edildi. WWF tarafından, 2011’den bu yana, beş kıtada 400’den fazla kentin katılımı ile düzenlenen Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın öncelikli hedefi de iklim değişikliğiyle mücadele etmek, kentlerde iklim dostu bir dönüşümü teşvik etmek, çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yol alan kentleri seçmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak. Yarışma, karbon ayakizini azaltma ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı direnci artırma yolunda anlamlı ve yenilikçi adımlar atan kentleri öne çıkarıyor. 2019 yılının tematik odağı olan binalar ve enerji konusundaki hedef ve uygulamalara da özel önem veriliyor.
Bu yılki yarışmanın değerlendirme çerçevesi BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) verilerine dayanıyor. Yarışmaya katılan kentler, mevcut emisyonlarını küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlandırmak hedefine ulaşmak için gerekli emisyon azaltım planlarına göre değerlendirilecekler. Bu analiz, her bir kentin gelişmişlik seviyesini hesaba katarak gerekli taahhüt seviyelerini belirleyecek. Ayrıca, katılan belediyeler yüksek getirili etki azaltım eylemleri konusunda rehberlik desteği alacak ve iklim değişikliğinin beklenen etkilerine uyum konusunda tavsiyelerden yararlanacak.
WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, Tek Dünya Kentleri Yarışması ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kentlerimizi iklim değişikliği ile mücadelede öncü bir rol oynamaya davet ediyoruz. Tek Dünya Kentleri Yarışması, kentlerin dostça bir rekabet içerisinde, ne kadar iklim dostu olduklarını göstermelerini sağlayacak bir araç. Yarışma, belediyelerin hayata geçirdikleri iklim eylemlerine karşılık ulusal ve küresel düzeyde ödüllendirilmelerini sağlayacak. Türkiye’de buna öncülük edebilecek çok sayıda kentimiz var ve biz bu kentlerin başarılarını/hikayelerini geniş kitlelere duyurmak istiyoruz” dedi.
Dünya nüfusunun %55’ini oluşturan ve 2050 yılına kadar % 66’lık nüfus payına sahip olması beklenen kentler, halihazırda küresel karbondioksit emisyonlarının %70’inden fazlasından sorumlu. Bu nedenle, kentlerin iklim değişikliği ile mücadele etmek için harekete geçmesi şart. Öncü olacak kentler, bu yolda önemli rol oynayacak ve sergileyecekleri iyi örneklerle dünyanın diğer kentlerine üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilecek. WWF, en etkili seçimleri yapmalarına ve deneyimlerini diğer kentlerle paylaşmalarına yardımcı olmak için bu kentlerle birlikte çalışmayı hedefliyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…