Nazım Hikmet Kültür Merkezi Girişimi – Çanakkale tarafından “Ekolojik Çöküşe Karşı Ne Yapmalı?” adlı panele konuşmacı olarak katılan TEMA Vakfı Bilim Kurulu ve İDA Dayanışma Derneği Üyesi Murat Türkeş, iklim değişikliğinden yoksul insanların daha çok etkileneceğini belirtti.
Geçtiğimiz Pazar günü (18 Kasım 2018) Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde Nazım Hikmet Kültür Merkezi Girişimi – Çanakkale tarafından düzenlenen “Ekolojik Çöküşe Karşı Ne Yapmalı?” adlı panele konuşmacı olarak TEMA Vakfı Bilim Kurulu ve İDA Dayanışma Derneği Üyesi Murat Türkeş ile Çanakkale Tabip Odası Başkanı Eftal Yıldırım katıldı.
Çanakkale Gündem’den Cemal Oral’ın haberine göre TEMA Vakfı Bilim Kurulu ve İDA Dayanışma Derneği Üyesi Murat Türkeş yarım saatlik sunumunda Türkiye’de hava sıcaklığında anlamlı bir artış olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de tropikal günlerde artış yaşanıyor. 1985’den sonra ise rekor hava sıcaklığında sıçrama düzeyinde artış var. Son 20 yıldır tropikal iklim kuşakları yaşanıyor. Daha sıcak bir Türkiye söz konusu” dedi. 2050 yılından sonra küresel ısınmanın 2 dereceye gelmesi durumuna insanların daha çok etkileneceğini söyleyen Murat Türkeş, “İklim değişikliği konusunda hazırlıksızız. İklim değişikliğinden yoksul insanlar daha çok etkilenecek. Sonuçta her türlü kirleticiyi önlememiz gerekiyor” diye konuştu.
Panelin ikinci konuşmacısı Çanakkale Tabip Odası Başkanı Eftal Yıldırım iklim değişikliğinin sağlığımıza etkilerini anlattı. Yıldırım, “Konuya doğrudan ve dolaylı olarak iki ana unsurda baktığımızda sıcak dalgası, ani hava değişikliği, türlerin yok olması, su kaynaklarının yok olması risklerini görüyoruz. Sonrasında bulaşıcı hastalıklar artıyor. Tüberküloz gibi hastalıkların yeniden ortaya çıktığı görülüyor” dedi. Panel soruların yanıtlanması ile sona erdi.